Στις υποψήφιες ελληνικές πόλεις που καταθέτουν πρόταση για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, προστίθεται και η Ελευσίνα. Η προκήρυξη βγήκε τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους η Ρόδος, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, το Μεσολόγγι, η Ξάνθη, ο Πειραιάς, η ΣπάρτηΜυστράς, η Σύρος, η Χαλκίδα, η Κέρκυρα, το Άργος και το Ναύπλιο.

Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, κ. Γιώργος Τσουκαλάς, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η Ελευσίνα μπορεί να αναλάβει ένα τόσο δυναμικό εγχείρημα, επισήμανε τόσο το έντονο πολιτιστικό της προφίλ, μέσα από το θεσμό των Αισχυλείων, όσο και τους συνεχείς αγώνες της πόλης ενάντια στη ρύπανση και υπέρ της περιβαλλοντικής ανάταξής της.


Ο κ. Γαβριήλ Καμπάνης, Αντιδήμαρχος πολιτισμού της Ελευσίνας και Υπεύθυνος των Αισχυλείων, μιλά στο ελcTV σχετικά με το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ της Ελευσίνας

Η θεατρολόγος και τεχνικός σύμβουλος για την κατάρτιση του φακέλου κα. Κέλλυ Διαπούλη, σημειώνει ότι: «Η Ελευσίνα, με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία που έχει αναπτύξει στο πέρασμα των αιώνων, διατυπώνει σήμερα έναν προβληματισμό, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων ευρωπαϊκών προβληματισμών. Η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή σύγκρουση των αντιθέτων. Από τη μια είναι η πόλη των Ελευσινίων Μυστηρίων, η πόλη της θεάς Δήμητρας, η πόλη σύμβολο μιας κουλτούρας η οποία στηριζόταν στην οργανική σύνδεση του ανθρώπου και της φύσης. Από την άλλη, στη σύγχρονη εποχή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα, σύμβολο και πάλι μιας τελείως διαφορετικής κουλτούρας, που στηρίζεται στη μηχανή, στη βιομηχανική πρόοδο και στο κέρδος που προκύπτει μέσα από αυτή».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της πόλης της Ελευσίνας είναι και ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρει: “Νοιάζομαι για την Ελευσίνα και την έχω αγαπήσει μέσα από την «Αγέλαστο πέτρα», τη συνεργασία με τη Μάρθα Φριντζήλα (φλεγόμενο τέκνο της) αλλά και την επαφή με τους ανθρώπους και τους χώρους του καλοκαιρινού φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχα. Έτσι, νιώθω την ανάγκη να υποστηρίξω την υποψηφιότητά της για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ίσως να είναι μια ευκαιρία για να επουλώσει κάποιες από τις πληγές που έχουν εγγράψει στο πανάρχαιο δέρμα της οι σύγχρονοι, ανεξέλεγκτοι επιχειρηματίες.”

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικής κουλτούρας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας και την ενίσχυση της συνεισφοράς του πολιτισμού στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Από τότε έχουν λάβει τον τίτλο τρεις ελληνικές πόλεις, με πρώτη την Αθήνα (1985) και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη (1997) και την Πάτρα (2006). Από το 2007 ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δίνεται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες το χρόνο. Το 2021 ο τίτλος θα δοθεί σε πόλεις της Ρουμανίας και της Ελλάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το βραβείο ανέρχεται σε χρηματικό ποσό ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.

Στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μπορείτε να δείτε περισσότερα στοιχεία και τα κριτήρια επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.