Στο Αζερμπαϊτζάν, η τέχνη της ύφανσης χαλιών είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας. Έτσι, φυσικά, η χώρα φιλοξενεί ένα μουσείο αφιερωμένο στα χαλιά και είναι και το μοναδικό στο είδος του.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 και αρχικά στεγάστηκε στο Τζαμί Juma στην περιοχή της Παλιάς Πόλης του Μπακού. Το 1991 μεταφέρθηκε στο πρώην Μουσείο Λένιν στη λεωφόρο Neftchilar και το 2014 μετακόμισε ξανά σε ένα νέο κτίριο στο παραθαλάσσιο πάρκο. Το σημερινό κτίριο του μουσείου, που σχεδιάστηκε από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Franz Janz, μοιάζει με ένα τεράστιο χαλί.

Το Εθνικό Μουσείο Χαλιού του Αζερμπαϊτζάν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή χαλιών του Αζερμπαϊτζάν στον κόσμο, μερικά χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, καθώς και αρχαιολογικά αντικείμενα και λαϊκά χειροτεχνήματα, όπως κεραμικά, λαμπτήρες λαδιού, κεντήματα και κοσμήματα.

Χρησιμεύει επίσης ως ερευνητικός χώρος, όπου μελετάται και συζητείται η τέχνη της παραδοσιακής ύφανσης χαλιών και η σύγχρονη κληρονομιά της. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα στην ιστορία των χαλιών του Αζερμπαϊτζάν, από απλά υφαντά χαλάκια από καλάμι έως τα πιο περίπλοκα υφαντά. Υπάρχουν επίσης εργαλεία ύφανσης στην οθόνη, όπως αργαλειούς, μαλλί, σχοινιά και τσάντες χαλιών. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει ένα χαλί του 17ου αιώνα που ονομάζεται “Ajdahali“, το παλαιότερο χαλί στη συλλογή του μουσείου.