Κι ενώ πέρσι είχαμε ξεκλέψει μερικές μόνο ματιές από το “Ρομάντσο” φέτος θα χορτάσουμε ξεπορτίσματα, αφού το δεύτερο κτήριο της ομάδας του BIOS εγκαινιάζεται επιτέλους και μαζί ανακοινώνεται κι ο νέος κύκλος δραστηριοποιήσεων της φετινής σεζόν.

Το νέο κτήριο φιλοδοξεί να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες κατάλληλο περιβάλλον για την εξέλιξη, δικτύωση και έμπνευσή τους, με άλλα λόγια να αποτελέσει το συμβουλευτικό σημείο αναφοράς τους. Παράλληλα όμως, οι ήδη γνωστοί μας χώροι από το κτήριο της Πειραιώς, BIOS main, BIOS basement και BIOS cinematheque συνεχίζουν τη δυναμική τους παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η ραχοκοκαλιά του φετινού προγράμματος άλλωστε αποτελείται από μια πληθώρα παραγωγών, συμπαραγωγών, αλλά και φιλοξενιών.

Περί παραγωγών ο λόγος λοιπόν, η ομάδα του BIOS εντατικοποιεί την καλλιτεχνική της δημιουργία διατηρώντας τις πρώτες της επιτυχημένες πιλοτικές δράσεις του προηγούμενου καλλιτεχνικού της προγράμματος. Έτσι λοιπόν, θα δούμε και φέτος το The Oh Fuck Moment των Hannah Jane Walker & Chris Thorpe σε σκηνοθεσία της Γαβριέλλας Τριανταφύλλη, καθώς και το πρώτο διεθνές residency, το Slap Talk των Βρετανών Action Hero. Ακόμα οι δρόμοι μας θα διασταυρωθούν ξανά με το διεθνές residency This! των Σλοβενών Via Negativa και των Vasistas, στο οποίο το BIOS δεν συμμετέχει απλά ως παραγωγός αλλά και ως καλλιτεχνικός δημιουργός – με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας, Βασίλη Χαραλαμπίδη, στο ρόλο του συν-σκηνοθέτη της παράστασης. Η συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα, μετά την παρουσίασή της στο Zadar της Κροατίας, αναμένεται να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πια στο κτήριο των Via Negativa στη Λιουμπλιάνα τον Οκτώβριο και αργότερα στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Πέρα από τις παραγωγές του φετινού προγράμματος όμως, μας τραβούν την προσοχή τρεις μετακλήσεις: Η νέα παράσταση του Βρετανού Tim Crouch, What happens to the hope at the end of the evening, η τελευταία παράσταση των Third Angel με τίτλο What I Heard About the World και τέλος το Αliens-vote.org: Η Ελλάδα εκλέγει το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Οι συνεργασίες δε πολλές. Στην αρχή της σεζόν, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, θα μας κάνουν παρέα οι Ωραίοι σαν Βερολινέζοι, η Μήδεια του Ευρυπίδη, η Χαμένη τιμή της Katharina Blum και το Less. Με το που πιάσουν τα κρύα όμως, θα μας ζεστάνει το Κάπου περνούσε μια φωνή, το ΜΙΝΙΟΝ, αλλά και η Delia Derbyshire της Violet Louise. Ενώ μόλις αρχίσουμε να πελαγώνουμε με το κρύο, θα μας κλείσει το μάτι η άνοιξη με τη Διαβολάδα του Μιχαήλ Μπουλκάκοφ, το Αβελάρδος & Ελοίζα και το Κλέφτικο (Μια Τελετουργία). Και πάνω εκεί που ήδη είχαμε αρχίσει να ψαχνόμαστε, έρχονται να προστεθούν ακόμα δύο φιλοξενίες για τον Οκτώβριο (Πενθεσίλεια σήμερα και Άτιτλη Βία), αλλά και η διοργάνωση του Bob Theatre Festival το Μάιο του 2014 – το οποίο έχει μετακομίσει από πέρσι στο χώρο του BIOS.

Η ατζέντα γέμισε με πολλές επιλογές… Άλλες πιο συνηθισμένες, πιο κοντά σε αυτά που ήδη ξέρουμε, κι άλλες με δομές ριζοσπαστικές και τρόπους έκφρασης πρωτόγνωρους για το αθηναϊκό κοινό. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το ωραίο; Η πολυχρωμία των καλλιτεχνικών σχημάτων αφήνει σε εμάς να αποφασίσουμε τι μας ταιριάζει καλύτερα. Δηλώνουμε έτοιμοι λοιπόν για μια γεμάτη χρονιά!