Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Αν σου αρέσει το ψάρι και θέλεις να φτιάξεις ένα διαφορετικό burger τότε σου προτείνω να το δοκιμάσεις με φρέσκο σολομό και αβοκάντο. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικός.

Προετοιμασία 30 λεπτά, μερίδες 2

Υλικά για το burger

• 0.4 kg φρέσκο σολομό

• 1 ντομάτα

• 1 αγγούρι

• 1-2 φύλλα από μαρούλι άισμπεργκ

• 6 κς μαγιονέζα αβοκάντο

• 2 ψωμάκια για μπέργκερ ης αρεσκείας σας

• Λίγο ελαιόλαδο

• Αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο, αποξηραμένος βασιλικός

Υλικά για τη μαγιονέζα αβοκάντο

• 1 ώριμο αβοκάντο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 1-2 φρέσκα κρεμμύδια (ή μισό ξερό)

• 2-3κς μηλόξυδο

• Λίγο ελαιόλαδο

• Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

• Αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετώ τον σολομό σε ένα μπολ που κλείνει, τον μαρινάρω με τα καρυκεύματα, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τον μεταφέρω στο ψυγείο για 30 λεπτά. Το παραπάνω βήμα είναι προαιρετικό και αφορά την περίπτωση που θέλω να αρωματιστεί λίγο παραπάνω το ψάρι.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200° C.

Παράλληλα, καθαρίζω το αβοκάντο και μεταφέρω στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την παρασκευή της μαγιονέζας. Δουλεύω το μείγμα μέχρι να έχω ένα λείο αποτέλεσμα και τη μεταφέρω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.

Βγάζω τον σολομό από το ψυγείο και τον τοποθετώ πάνω σε ταψί ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνω για περίπου 20 λεπτά (αναλόγως το κομμάτι ίσως χρειαστεί παραπάνω).

Παράλληλα πλένω τα λαχανικά και τα κόβω σε λεπτές φέτες. Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος αφαιρώ τον σολομό από τον φούρνο και τον αφήνω λίγο να κρυώσει.

Ταυτόχρονα συνθέτω τα μπέργκερ κόβοντας τα ψωμάκια στη μέση και προσθέτοντας 2-3κς μαγιονέζα στο καθένα.

Στη συνέχεια προσθέτω στο κάθε μπέργκερ τον σολομό, την ντομάτα και το μαρούλι και απολαμβάνω! (Αν θέλω προσθέτω μαγιονέζα και στο πάνω ψωμάκι).