Το φεστιβάλ τοιχογραφίας που γίνεται κάθε χρόνο στο Οβιέδο της Ισπανίας, μια κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση που συνδέει κάθε χρόνο καλλιτέχνες και πολίτες ώστε να δίνουν μια νέα όψη στην πόλη τους αποφάσισε για το 2020 να αναθέσει στον Ισπανό καλλιτέχνη Manolo Mesa να παρέμβει σε έναν τοίχο της πόλης, εκεί που υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο σήμερα εργοστάσιο κεραμικής του San Claudio.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης άκουσε την ιστορία του εργοστασίου και συγκινήθηκε από το κλείσιμο του τη δεκαετία του ’90 αλλά και από τον αντίκτυπο που είχε στην πόλη. Όπως όλα τα τοπικά εργοστάσια έτσι και αυτό παρείχε για γενιές ολόκληρες δουλειά σε τοπικούς καλλιτέχνες και τεχνίτες που έφτιαχναν τα προϊόντα στο χέρι.

Ο Manolo Mesa ερεύνησε τα κεραμικά που έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο συμπεριλαμβανομένων κεραμικών που μετά τον πόλεμο κληρονομήθηκαν και διατηρήθηκαν από συλλέκτες και εκπροσωπούν ένα μέρος της ταυτότητας και της ιστορίας του Σαν Οβιέδο, με τους κατοίκους της πόλης να θέλουν να έχουν τα λευκά πιατικά στα σπίτια τους.

Η τοιχογραφία του Mesa δεν είναι απλώς ένα νοσταλγικό έργο αλλά ένα έργο που έχει φτιαχτεί για τους κατοίκους του Οβιέδο, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία τους και να χαμογελούν κάθε φορά που το βλέπουν, από τους ηλικιωμένους που έχουν ζήσει την ιστορία του εργοστασίου μέχρι τα μικρά παιδιά.