Μια ελαιογραφία του Πολωνού καλλιτέχνη Γιαν Ματέικο που ολοκληρώθηκε το 1873, με τον Νικόλαο Κοπέρνικο να παρατηρεί τους ουρανούς από ένα μπαλκόνι από έναν πύργο κοντά στον καθεδρικό ναό στο Frombork είναι το έργο που θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και για πρώτη φορά θα προβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε στο σημερινό Τόρουν της Πολωνίας και έζησε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Άλενσταϊν και στο Φράουενμπουργκ της Βάρμιας, επαρχίας της σημερινής Πολωνίας όπου και πέθανε. Λίγο πριν τον θάνατό του, εξέδωσε το βιβλίο “De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri VI” («Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουρανίων Σφαιρών»), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη της σύγχρονης Αστρονομίας. Άνοιξε τον δρόμο για τους αστρονόμους της επόμενης γενιάς αλλά και την επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα.

Ο πίνακας του αστρονόμου Κοπέρνικου βρίσκεται στη συλλογή του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας, τον οποίο αγόρασε από ιδιώτη με χρήματα του πολωνικού λαού. Ο πίνακας στολίζει επί του παρόντος την Aula του Collegium Novum του Πανεπιστημίου. Όπως και με πολλά άλλα έργα, ο Ματέικο ζωγράφισε το έργο του το 1872 ως μέρος μιας σειράς ζωγραφικών έργων που προορίζονταν να αντιπροσωπεύσουν μεγάλες στιγμές στην ιστορία της Πολωνίας.

Ο Ματέικο ξεκίνησε τη δουλειά του σε αυτόν τον πίνακα το 1871, ως προετοιμασία για τους εορτασμούς της επετείου των 400ων γενεθλίων του Κοπέρνικου. Οι διοργανωτές των εορτασμών στην Κρακοβία δεν υποστήριξαν την προσπάθεια του Ματέικο και δεν σχεδίαζαν να παρουσιάσουν τη ζωγραφική του κατά τη διάρκεια των επίσημων εορτασμών. Το γερμανικό συμβούλιο Toruń πλησίασε τον Ματέικο με την προσφορά να το αγοράσει, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε, πιθανώς υποκινούμενος από τον πολωνικό πατριωτισμό, προτιμώντας να διοργανώσει τη δική του έκθεση στην Κρακοβία. Κατάφερε να οργανώσει μια έκθεση τον Φεβρουάριο, στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου της Κρακοβίας, στο παλάτι Wielopolski.

Το πορτρέτο θα γίνει ο πρώτος πίνακας του Πολωνού καλλιτέχνη που θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Ο θεαματικός πίνακας μήκους τριών μέτρων θα δείξει έναν σούπερ σταρ καλλιτέχνη του 19ου αιώνα πολύ λίγο γνωστό εκτός της πατρίδας του. Ο Γιαν Ματέικο θεωρείται ευρέως ως ο εθνικός ζωγράφος της Πολωνίας, σεβαστός για τις τεράστιες, λεπτομερείς απεικονίσεις των βασικών στιγμών στην ιστορία του έθνους και ο πίνακας του Κοπέρνικου είναι το αριστούργημά του για τον αστρονόμο του 16ου αιώνα που μετέτρεψε την κατανόησή μας για το ηλιακό σύστημα.

Ο πίνακας γιορτάζει τα επιτεύγματα του Κοπέρνικου, του πρώτου προσώπου μετά από τους αρχαίους Έλληνες που συνειδητοποίησε ότι είναι ο ήλιος, όχι η Γη, που βρίσκεται στο κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και ότι περιστρεφόμαστε γύρω από αυτόν. Ο μνημειακός καμβάς δείχνει τον Κοπέρνικο να γονατίζει εντυπωσιασμένος σε μια στέγη στην πόλη του Frombork, έχοντας μια συνομιλία με τον Θεό για την ανακάλυψή του. Ο Γιαν Ματέικο έγινε σύμβολο της πολωνικής πολιτιστικής ταυτότητας, με χιλιάδες αναπαραγωγές του έργου να κυκλοφορούν πριν από την απόκτησή του από το πανεπιστήμιο.

«Συνομιλίες με τον Θεό, ο Κοπέρνικος» του Jan Matejko θα προβάλλεται δωρεάν στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 25 Μαρτίου έως τις 27 Ιουνίου 2021.