Το πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας που ζωγράφισε ο Γκούσταφ Κλιμτ ανάμεσα στο 1916 και το 1917 μετά από 23 χρόνια που δεν είχε εκτεθεί θα κάνει την εμφάνισή του στο κοινό και μαζί με αυτό θα ξαναθυμηθούμε και την ιστορία του. Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Ricci Oddi στην Piacenza από όπου είχε κλαπεί το 1997.

Ο πίνακας βρέθηκε τυχαία κρυμμένος πίσω από ένα πυκνό φύλλωμα κισσού από ένα κηπουρό και θα εκτεθεί σε προστατευτική θήκη ασφαλείας από τις 28 Νοεμβρίου. Η γκαλερί Ricci Oddi σχεδιάζει να ζωντανέψει την επιστροφή του Πορτρέτου της νεαρής κυρίας στο Youtube. Το πορτρέτο θα παρουσιαστεί επίσης σε τέσσερις εκθέσεις στην γκαλερί τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιστορία με το μυστήριο του έργου του Κλιμτ ξεκινά όταν μια μαθήτρια, η Claudia Maga είχε παρατηρήσει ενώ κοίταζε μερικά από τα έργα του Κλιμτ ότι το Πορτρέτο της κυρίας έμοιαζε με ένα άλλο έργο του Κλιμτ, με τίτλο  Πορτρέτο μιας νεαρής κυρίας, η οποία είχε εξαφανιστεί από το 1912.

Η νεαρή κοπέλα του πίνακα φορούσε μαντήλι και καπέλο αλλά είχε το ίδιο βλέμμα με τον πίνακα που είχε εξαφανιστεί από το 1912. Το μυστήριο λύθηκε όταν ο πίνακας ακτινογραφήθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα διπλό πορτρέτο, που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος ο Κλιμτ.

Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο Κλιμτ ερωτεύτηκε μια γυναίκα από τη Βιέννη που έγινε η μούσα του. Ωστόσο, πέθανε και ο Βιεννέζος ζωγράφος έκανε ένα νέο έργο από πάνω για να ξεχάσει τη μορφή της γυναίκας που αγάπησε. Το έργο μετά από αυτή την ανακάλυψη, όταν ήταν έτοιμο να εκτεθεί κλάπηκε, το 1997. Η κορνίζα του βρέθηκε στην οροφή της γκαλερί και η υπόθεση πήγε στο αρχείο της αστυνομίας λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τελικά βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους για να εκτεθεί.

Πρόκειται για ένα έργο του συμβολιστή ζωγράφου που αποπνέει αισθησιασμό και όπως σε πολλά έργα του αποθεώνει τη γυναίκα.