Ο Sir David Adjaye, ο τιμημένος το 2020 με το πιο περίβλεπτο βραβείο αρχιτεκτονικής, το RIBA Royal Gold Medal, αποκάλυψε το σχέδιό του για το νέο του έργο, ένα μνημείο μαρτύρων στον Νίγηρα.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος των έργων απασχολεί πάντα τον 54χρονο, γεννημένο στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας, αρχιτέκτονα του οποίου το έργο έχει αναφορές σε όλα τα πεδία της τέχνης, της μουσικής και των επιστημών, όπως και στην αφρικανική τέχνη και την αστική ζωή των πόλεων. Αυτή τη φορά το έργο του δεν είναι μουσείο αλλά ένα μνημείο, που στηρίζεται στην αφαίρεση, -ο ίδιος το αποκαλεί «Λαβύρινθο της Αφαίρεσης» και θα κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Ο θεμέλιος λίθος του μνημείου πρόκειται να χτιστεί στην τριγωνική πλατεία Place du Petit Marché, δίπλα στο δημαρχείο του Νιαμέι αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα μνημείο για αυτούς που χάθηκαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στα νότια και δυτικά σύνορα του Νίγηρα, μια απτή τεκμηρίωση της συνεχούς μάχης ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις που λυμαίνονται τα σύνορα της χώρας.

Το μνημείο θα αποτελείται από ένα πλέγμα με στήλες από σκυρόδεμα, που υψώνονται 20 μέτρα ψηλά και θα πλαισιώνονται από δέντρα. Τη νύχτα οι στήλες θα φωτίζονται και οι επισκέπτες όπως θα πλησιάζουν θα βρίσκονται σε ένα λαβύρινθο γεωμετρίας και αλληλεπίδρασης του φωτός, της σκιάς και της γεωμετρίας.

«Κάθε πυλώνας συμβολίζει τα άτομα που χάθηκαν, που εκτείνονται προς τον ουρανό του Νιαμέι», είπαν οι εκπρόσωποι του στούντιο αναλύοντας το έργο, και συνέχισαν λέγοντας ότι «τη νύχτα, ακτίνες φωτός που προβάλλονται από τους πυλώνες γίνονται μέρος του αστικού ορίζοντα, ενεργώντας τόσο ως φάρος μνήμης όσο και ως οπτικός οδηγός προς την αστική καρδιά του Νιαμέι».