Χτισμένο σε υψόμετρο 230 μέτρων, σε ένα λόφο ο οποίος περιβάλλεται από πεδιάδες και βουνά, το Οβιέδο είναι η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αστούριας, στη βόρεια Ισπανία. Γραφικά σπίτια που μοιάζουν με ζωγραφιά και σκηνικό για μια ταινία, κομψά πάρκα και πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι, αλλά και νεανική πνοή από τους φοιτητές που ζουν εκεί.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από τα δεκάδες αγάλματα από αυτό του Γούντι Άλεν μέχρι αυτό της Μαφάλντα και τη “The Sagrado Corazón de Jesús” ή αλλιώς «Η Ιερή Καρδιά του Ιησού» στην κορυφή του όρους Naranco.

Με μακραίωνη ιστορία αλλά με το προνόμιο να μην έχει κατακτηθεί ποτέ από τους μουσουλμάνους, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ιστορικά μέρη της Ιβηρικής Χερσονήσου, το Οβιέδο συναρπάζει με τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα. Το σιντριβάνι Λα Φονκαλάδα και η Κάμαρα Σάντα έχουν χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Αστούριας στεγάζεται σε ένα παλάτι και φιλοξενεί μια εκτεταμένη ισπανική συλλογή έργων τέχνης. Ο αρχιτέκτονας Francisco Mangado σχεδίασε ένα νέο κτίριο για το Μουσείο Καλών Τεχνών που βρίσκεται απέναντι από το παλαιό κτίριο και ακολουθεί την αρχιτεκτονική γραμμή που έχουν όλα τα κτίρια στον αστικό ιστό της περιοχής. Η πρόσοψη του νέου μουσείου υπηρετεί το σκηνικό της πόλης έχοντας μεγάλα ανοίγματα για το φυσικό φως και δίνει στο νέο κτίσμα μια τολμηρή αλλά περίπλοκη εικόνα.

Στο σύγχρονο εσωτερικό υπάρχει μια αυλή και διαφανείς ράμπες, ενώ τα κενά που δημιουργούνται κάνουν το μουσείο να λειτουργεί σαν μεγάλος φεγγίτης που αρθρώνει και διαμορφώνει σημεία πρόσβασης και στοιχεία κυκλοφορίας, καθιστώντας έναν χώρο αναφοράς για ολόκληρο το συγκρότημα. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι συμμετέχουν σε διάλογο με τις ιστορικές προσόψεις δημιουργώντας στοιχεία μεγάλης οπτικής έντασης.

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Pedro Pegenaute