Μια θυελλώδη νύχτα του Ιανουαρίου του 1749, ένα ολλανδικό πλοίο της εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών με το όνομα «Άμστερνταμ» βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Χέιστινγκς, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύτος του ναυαγίου βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην ίδια θέση και μια ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο της πόλης του Άμστερνταμ, Jerzy Gawroński, μεγάλες εταιρείες και τα ναυπηγεία VEKA αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ένα υποβρύχιο μουσείο που θα αγκυροβοληθεί μέχρι το Άμστερνταμ.

Όταν το πλοίο προσάραξε οι 330 ναυτικοί, οι ξυλουργοί, οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί και οι επιβάτες μπόρεσαν να φτάσουν στην αγγλική ακτογραμμή. Ωστόσο, το πλοίο – και όλο το φορτίο του – έμεινε βυθισμένο κάτω από επτά μέτρα άμμου. Το διατηρημένο φορτίο που παραμένει εκεί μέχρι σήμερα προσφέρει μια μοναδική αρχαιολογική ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για το Άμστερνταμ του 18ου αιώνα και την πολιτιστική κληρονομιά του.

Το ναυαγισμένο πλοίο θα αποκατασταθεί και θα μετεγκατασταθεί χωρίς να ανασυρθεί ποτέ από το νερό. Στη συνέχεια, το Μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυάγιο και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν το βυθισμένο πλοίο μήκους 40 μέτρων από πολλά σημεία θέασης.

Το ναυάγιο του ‘Αμστερνταμ αποκαλύφθηκε το 1969, κατά τη διάρκεια μιας απρόσμενα χαμηλής ανοιξιάτικης άμπωτης.

Το σχέδιο διάσωσης του ναυαγίου είναι αρχικά να μπορέσει να μεταφερθεί μέχρι το Άμστερνταμ και στη συνέχεια τα συντρίμμια του θα διερευνηθούν κάτω από νερό, σε μια αποβάθρα με διαφανή παράθυρα. το κοινό μπορεί να βιώσει το πλοίο, την έρευνα και τα ευρήματα από κοντά, μερικές φορές ακόμη και με τα χέρια.

Μόλις αγκυροβοληθεί σε μια ευνοϊκή τοποθεσία, ένας θόλος θα προστεθεί στην αποβάθρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική εγκατάσταση και χώρος για τους επισκέπτες. Η επίσκεψη σε αυτό το μουσείο θα είναι σαν να μπαίνει κάποιος σε ένα θέατρο που προσελκύει το κοινό με τις ανακαλύψεις που βρίσκουν οι δύτες και οι ερευνητές μέσα στο ναυάγιο. Ο συνδυασμός τεχνολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα ιστορία του Άμστερνταμ και της ολλανδικής αποικιακής εποχής.