«Ένα παραμυθένιο δάσος με σύγχρονη αρχιτεκτονική» είναι η εγκατάσταση που δημιούργησε το Sam Jacob Studio ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Granary Square στο King’s Cross του Λονδίνου.

Με ύψος 11 μέτρα, η εγκατάσταση “Electric Nemeton” αποτελείται από μια συστάδα πράσινων, πυραμιδοειδών δομών που μιμούνται ένα δάσος με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το ντιζάιν είναι μια φουτουριστική προσέγγιση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ειδικά στα δέντρα που υπήρχαν στα αρχαία κέλτικα άλση – λέγονταν Nemetons – και κάποτε χρησίμευαν ως τόποι λατρευτικών συγκεντρώσεων.

Οι περαστικοί από την πλατεία στο King’s Cross μπορούν να βαδίσουν κάτω από την τεσσάρων μέτρων ύψους πέργκολα, η οποία στηρίζεται σε ατσάλινους κορμούς. Το λονδρέζικο στούντιο θέλησε να λειτουργήσει η εγκατάσταση ως «κοινωνική χειρονομία», προσφέροντας έναν ανοιχτό χώρο στον οποίο ο κόσμος μπορεί να επισκεφτεί με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας. Όπως όλες οι παραδόσεις για τα χειμωνιάτικα δέντρα, ο συμβολισμός έχει να κάνει με το να αποδιώξει τη σκοτεινιά και να είναι μια ελπιδοφόρα χειρονομία για την επάνοδο του ήλιου, με το “Electric Nemeton” να εκφράζει την ιδέα της ελπίδας για επιστροφή στην κοινωνική και δημόσια ζωή μας.