Το γραφείο αρχιτεκτονικής Foster + Partners που έχει σχεδιάσει πολλά διάσημα κτίρια σε όλο τον κόσμο, σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας ανέπτυξε ένα πρόγραμμα με κατασκευές, παιχνίδια για παιδιά και τώρα δημιούργησε ένα online βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ουρανοξύστης Gherkin, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς που έχουν γίνει ποτέ και δεσπόζει στον ουρανό του Λονδίνου.

Στο διασκεδαστικό αυτό παιδικό κόμικ ο ουρανοξύστης έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μοιάζει με πύραυλο, ενώ απογειώνεται από τη θέση του στο Λονδίνο και πετάει για να συναντήσει και άλλα διάσημα κτίρια που σχεδιάστηκαν από το στούντιο σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο, γράφτηκε από τον Mrinal Rammohan, σχεδιάστηκε από τον Sam Strudwick και απεικονίστηκε από την Catarina Rao ως μέρος της πρωτοβουλίας #architecturefromhome του στούντιο.

Στο πρώτο κεφάλαιο του εικονογραφημένου βιβλίου, ο Gherkin – το οποίο ονομάζεται επίσημα 30 St Mary Ax μιλά με άλλα κτίρια στην ησυχία των δρόμων του κεντρικού Λονδίνου λόγω της πανδημίας, όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου και το κτίριο Leadenhall. Καθώς είναι έρημος από κόσμο αποφασίζει ότι είναι η ιδανική στιγμή για διακοπές. Μαθαίνει να πετά και απογειώνεται για να επισκεφτεί άλλα κτίρια σχεδιασμένα από το Foster + Partners σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί τη δύναμη της πτήσης για να συναντήσει τους παλιούς της φίλους και να κάνει νέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κτίριο – πρωταγωνιστής δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να μάθουν για διάσημα κτίρια σε όλο τον κόσμο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο επέλεξε τον ουρανοξύστη Gherkin ως πρωταγωνιστή για τις ιστορίες λόγω της πρωτοποριακής φύσης του και της περιβαλλοντικής ατζέντας του. Ο ουρανοξύστης, τότε γνωστός ως Swiss Re Building, άνοιξε τον Απρίλιο του 2004 και κέρδισε το βραβείο Stirling για το καλύτερο κτίριο του Ηνωμένου Βασιλείου την ίδια χρονιά.

Προς το παρόν έχουν σχεδιαστεί τα δυο κεφάλαια του online κόμικ και στο δεύτερο ο Gherkin επισκέπτεται τη γέφυρα Millau Viaduct στη Γαλλία, η οποία σχεδιάστηκε ταυτόχρονα με τον ουρανοξύστη του Λονδίνου και είναι μέχρι σήμερα η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου.

Τα κτίρια είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ζωής των παιδιών. Αρχετυπικά τα παιδιά ζωγραφίζουν ένα σχέδιο με στέγη, πόρτα και δυο παράθυρα. Είναι μια έννοια καταφυγίου, οπότε δίνοντας σχήμα και ανθρώπινη μορφή σε έναν ουρανοξύστη τα παιδιά αποκτούν μια αξέχαστη εμπειρία και αποκτούν τη δυνατότητα να τα αναγνωρίσουν όταν τα δουν από κοντά.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της εκπαίδευσης των παιδιών στην καραντίνα, το στούντιο κυκλοφόρησε μια σειρά από 10 αρχιτεκτονικές προκλήσεις για παιδιά που περιελάμβαναν την κατασκευή ενός ουρανοξύστη και τη δημιουργία μιας πόλης.

Μπορείτε να κάνετε λήψη του βιβλίου από εδώ