Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα και ο Αυστραλός καλλιτέχνης Geoff Nees δημιούργησαν ένα απλό, κυκλικό περίπτερο χρησιμοποιώντας ξυλεία που συλλέχθηκε από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μελβούρνης.

Ο Κένγκο Κούμα είναι διάσημος για τα περίπτερα που του αρέσει να κατασκευάζει και ένα από αυτά βρίσκεται στον περίβολο του Βυζαντινού Μουσείου στην Αθήνα, το οποίο είχε κατασκευαστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Το περίπτερο έχει απαλές καμπύλες και κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής κι ένα σχήμα το οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Κούμα στα έργα του. Όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας τα περίπτερα που φτιάχνει είναι από βιολογικά υλικά και τα οργανικά καμπύλα σχήματα βοηθούν στην καλύτερη σύνδεση και ανάμειξη της αρχιτεκτονικής στον φυσικό κόσμο. Πολλές από τις εγκαταστάσεις του Κούμα γίνονται με τη συναρμολόγηση μικρότερων στοιχείων για να σχηματίσουν μεγαλύτερες δομές.

Στόχος του περιπτέρου ήταν να δώσει νέα ζωή στο «όμορφο αλλά αχρησιμοποίητο ξύλο» που κόβεται από τα δέντρα του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου της Μελβούρνης.

Ο Κούμα και ο Νις συνέλεξαν ξυλεία από δέντρα που είχαν κοπεί ή αφαιρεθεί εδώ και αρκετά χρόνια και τη χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το περίτεχνο περίπτερο. Το ημικυκλικό σχήμα του περιπτέρου προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι για να εξερευνήσει τον χώρο και να βιώσει τις διάφορες ποιότητες και ηλικίες του ξύλου. Η δομή του συναρμολογείται σαν τρισδιάστατο παζλ και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί και σε άλλο σημείο.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ιαπωνικής ξυλουργικής με ξύλα διαφορετικών ηλικιών αλλά από το ίδιο πάρκο.

Τα βοτανικά αυτά είδη έχουν τη δική τους μοναδική υφή και ιδιότητες, ενώ το διαφορετικό τους χρώμα είναι η πιο ξεχωριστή ιδιότητά τους. Τα διαφορετικά χρώματα των κομματιών του ξύλου δίνουν και μια ανάλογη διαβάθμιση χρώματος που συνοδεύει το ταξίδι των επισκεπτών μέσα στον χρόνο και τη φύση.

Το έργο είναι τοποθετημένο στη NGV Triennial στη Μελβούρνη με άλλες εγκαταστάσεις που ανακυκλώνουν υλικά και προειδοποιούν για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Το Botanical Pavilion στη Μελβούρνη μπορούν να το δουν οι θεατές, φυσικά ή διαδικτυακά έως τις 18 Απριλίου 2021.