Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης δημιούργησε μια εικονική έκδοση της έκθεσης “About Time: Fashion and Duration“, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ετήσιο άνοιγμα των εκθέσεων του Met και το Met Gala πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου. Αυτή τη χρονιά όμως είναι όλα διαφορετικά. Έτσι, το Met’s Costume Institute που διευθύνει η Άννα Γουίντουρ, η πανίσχυρη διευθύντρια της Vogue, δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο στο Youtube για να πάρουμε μια γεύση από τη μεγάλη ετήσια έκθεση που θα ανοίξει όπως υπολογίζουν στις 29 Οκτωβρίου 2020.

Ο τίτλος της φετινής έκθεσης είναι «Mόδα και Διάρκεια» και βασίζεται στην ιδέα του Γάλλου φιλοσόφου Henri Bergson, που έχει θίξει θέματα που σχετίζονται με τον χρόνο και την ταυτότητα, την ελεύθερη θέληση, την αντίληψη, την αλλαγή, τη μνήμη, τη συνείδηση, τη γλώσσα και τα όρια της λογικής.

Η έννοια της διάρκειας, “la durée” του Γάλλου φιλόσοφου αναφέρεται στον «χρόνο που ρέει, συσσωρεύεται και είναι αδιαίρετος». Θα είναι επίσης φόρος τιμής στο μυθιστόρημα «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, ένα μυθιστόρημα στο οποίο «καταλύεται» η έννοια του χρόνου. Μάλιστα και ο συγγραφέας Μάικλ Κάνιγχαμ – του οποίου το μυθιστόρημα «Οι Ώρες» βασίστηκε στο μυθιστόρημα «Κυρία Ντάλογουεϊ» της Γουλφ – έχει ήδη γράψει ένα καινούργιο διήγημα για τον κατάλογο της έκθεσης.

Ο επιμελητής του Ινστιτούτου, Άντριου Μπόλτον, μιλώντας στη Vogue, περιέγραψε την εκδήλωση ως κάτι στο οποίο «φανταζόμαστε εκ νέου την ιστορία της μόδας, η οποία είναι κατακερματισμένη, ασυνεχής και ετερογενής».

«Η μόδα είναι, με ανεξίτηλο τρόπο, συνδεδεμένη με τον χρόνο. Δεν είναι μόνο το ότι αντικατοπτρίζει και εκφράζει το πνεύμα των καιρών, αλλά επίσης αλλάζει και εξελίσσεται με τα χρόνια, λειτουργώντας ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και ακριβές ρολόι», τόνισε ο Μπόλτον.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διαρκεί 12 λεπτά, και πρόκειται για ένα εικονικό περίπατο που ακολουθεί την προβλεπόμενη μορφή της έκθεσης, δείχνοντας ιστορικά και σύγχρονα σχέδια δημιουργών δίπλα-δίπλα για να αποκαλύψει ομοιότητες – όπως ένα ρούχο του 1895 και μια δημιουργία του 2004 από τους Comme Des Garçons ή ένα φόρεμα της Morin Blossier του 1902 και ένα σχέδιο του 2018 από τον Nicolas Ghesquiere για τον Louis Vuitton. Τα ρούχα εμφανίζονται με το έτος δημιουργίας τους και λεπτομέρειες του σχεδιαστή ή της εποχής για να εξερευνήσουν σταδιακά τη μόδα από το 1870 έως σήμερα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ασπρόμαυρης ταινίας, οι απεικονίσεις του ρολογιού παραπέμπουν στο θέμα του ταξιδιού στον χρόνο. Οι κινούμενες εικόνες είναι επίσης διάσπαρτες με αποσπάσματα από μυθιστορήματα της Virginia Woolf όπως η κυρία Dalloway και το Ορλάντο. Η  Woolf, που αυτοκτόνησε το 1941, θα χρησιμεύσει ως «αφηγητής φάντασμα» της έκθεσης. Η ιστορία της έκθεσης ξεκινά με ρούχα του 1870, χρονιάς που ιδρύθηκε το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση θα συμπεριλάβει 160 κοστούμια διάσημων σχεδιαστών.

Το Met έκλεισε το κεντρικό του κτίριο στη λεωφόρο Fifth Avenue, καθώς και τις τοποθεσίες Met Breuer και Met Cloisters, στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού που κυριολεκτικά μαστίζει ακόμα τη Νέα Υόρκη.

Δείτε εδώ το βίντεο της έκθεσης: