Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Ταντάο Άντο σχεδίασε ένα χώρο διαλογισμού έξω από την έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι. Το κέντρο διαλογισμού δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς των 50 ετών της Ουνέσκο και για να τιμηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια των ανθρώπων όλων των εθνών. Ο Ταντάο Άντο σχεδίασε με αυτό το πνεύμα τον χώρο διαλογισμού ως ένα μέρος όπου οποιοσδήποτε – ανεξάρτητα από τη φυλή ή τη θρησκεία του – μπορεί να σταματήσει για μια στιγμή ήσυχου προβληματισμού.

Η μοναχική φύση του χώρου επιτρέπει τη συγκέντρωση μέσα σε ένα χώρο έντονης σιωπής σε οποιονδήποτε το θελήσει μέσα σε ένα χώρο με απαλό φως που εξασφαλίζει την απομόνωση, την προστασία του ατόμου που θέλει να προσευχηθεί ή να διαλογισθεί και την εκούσια απομόνωσή του, αλλά και την ελευθερία του την ίδια στιγμή.

Η απλότητα της δομής και ο κενός εσωτερικός χώρος βοηθούν στην πρόκληση της ηρεμίας και της πνευματικής διεργασίας καθώς είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή όποιου εισέρχεται στο μικρό αυτό τόπο. Για αυτό τον χώρο διαλογισμού ο Ταντάο Άντο κέρδισε το 1995 το βραβείο Πρίτσκερ, το μεγαλύτερο βραβείο αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο κυκλικό έργο από σκυρόδεμα του Ταντάο Άντο βρίσκεται υπό κατασκευή στο Παρίσι – και πρόκειται για τη μετατροπή του ιστορικού χρηματιστηρίου σε χώρο τέχνης.