Με αφορμή το τετραήμερο εκδηλώσεων «Η νύχτα μέρα» με τις οποίες ο κήπος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται για πρώτη φορά το κοινό, είχαμε χθες τη χαρά μιας πρώτης ξενάγησης: Πήραμε τα γνωστά κίτρινα γιλέκα και άσπρα κράνη και κάναμε τη βόλτα μας, μια ελαφρώς συννεφιασμένη μέρα. Αν περιμένετε να δείτε τους κήπους των Βερσαλλιών ή τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλωνίας ή κάτι φαντεζί τέλος πάντων, χάσατε! Τα 170 στρέμματα του κήπου και των φυτών του είναι απολύτως εναρμονισμένα με το μεσογειακό περιβάλλον. Ο κήπος μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί, σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου! Επιλεγμένα δέντρα που έχουν συλλεγεί από φυτώρια και μεταφυτευτεί, ελιές, ροδιές, θάμνοι, λεβάντες και δεντρολίβανα, λεμονοθύμαρα, λαχανόκηποι, βότανα, που φτάνουν μέχρι και τα δώματα των κτιρίων και σου επιτρέπουν να δεις τη θάλασσα.

_YHY9417
Photo credit: Γιώργης Γερόλυμπος

Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περίπου 600 δέντρα και 62.000 θάμνοι, ενώ συνολικά θα υπάρχουν 1.400 δέντρα και 320.000 θάμνοι. Πρόκειται για γηγενή φυτά, επιλεγμένα ώστε να χρειάζονται το λιγότερο δυνατόν νερό. Το πάρκο έχει 9 εισόδους (με τη θάλασσα συνδέεται μέσω της Εσπλανάδα), είναι προσβάσιμο σε όλους, θα είναι ανοικτό από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου και θα φυλάσσεται, ενώ θα υπάρχει πάρκινγκ 1000 θέσεων για όλους τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού. Θα αποτελεί προορισμό οικογενειακής αναψυχής, θα υπάρχει παιδική χαρά με ξύλινα παιχνίδια, όργανα γυμναστικής, αλλά και υδάτινο πάρκο 400 μ.. Τα δρομάκια του είναι φτιαγμένα από χώμα, χαλίκι και κεραμικό, ένα μίγμα που στόχο είχε να είναι όσο το δυνατόν πιο γήινο. Γενικά ενώ έχει προηγηθεί μεγάλη μελέτη και έρευνα για τη συμπεριφορά και τη βιωσιμότητα του εδάφους και των φυτών στον κήπο, όπως μας εξηγεί η αρχιτέκτονας τοπίου, κα. Έ. Παγκάλου, δίνεται η αίσθηση του απολύτως φυσικού χώρου. Ο κόσμος μπορεί να κάτσει κάτω απ’ τα δέντρα, να κάνει τζόκινγκ, να πάει βόλτα με το σκύλο του ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής΄, ή να κάνει ποδήλατο στον ποδηλατόδρομο αναψυχής που διαμορφώνεται περιμετρικά.

20150608_130701
Photo credit: Άννα Ρούτση

Κοντά στο ξέφωτο, όπου θα γίνουν και πολλές από τις εκδηλώσεις του τετραημέρου, κατασκευάζεται αναψυκτήριο. Προσοχή όμως: Επειδή ο χώρος είναι ακόμα εργοτάξιο με κανόνες ασφαλείας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. Ως ένα «φιλόξενο δημόσιο χώρο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ένα υπαίθριο μωσαϊκό θεαμάτων, χρήσεων και δραστηριοτήτων» χαρακτήρισε τον κήπο η κα. Μίλλυ Πασχάλη, διευθύντρια προγραμματισμού και παραγωγής του Κέντρου Πολιτισμού, που παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το τετραήμερο ανοίγει την Κυριακή 21 Ιουνίου με τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η τζαζ έχει την τιμητική της, με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή και με συναυλία του TheWayneEscofferyQuartet. Την Τρίτη 23 Ιουνίου ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι σιμουλτανέ με 15 πρωταθλητές 8-14 ετών. Επίσης πραγματοποιούνται αθλήματα, όπως ξιφασκία, κωπηλατική άσκηση εδάφους ή παραολυμπιακά αθλήματα. Την Τετάρτη πάνω από το ξέφωτο «από τη γη στον ουρανό», θα ίπτανται μεγάλοι ακροβάτες – μια προσφορά του David Dimitri στο ΚΠΙΣΝ. Αλλά υπάρχει και Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά ή εργαστήρι μαγειρικής με βότανα για ενήλικες με τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Κάθε μέρα θα υπάρχουν δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως κηπουρική, ρομποτική, μαγειρική, yoga, οικολογία, ανακύκλωση, διάβασμα, κομποστοποίηση, υπαίθρια τέχνη. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν το απόγευμα και θα διαρκούν ως τα ξημερώματα, κάνοντας τη «νύχτα μέρα»!

SNf_3517
Photo credit: Γιώργης Γερόλυμπος

Στην επίσκεψή μας, οι άνθρωποι του Ιδρύματος μας ενημέρωσαν για την πρόοδο των εργασιών στο Κέντρο Πολιτισμού. Αφού ταξίδεψε σε 23 πόλεις και μας έγινε πιο οικείο μέσω του Κέντρου Επισκεπτών, πλέον το Κέντρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2016, αλλά χρειάζονται άλλοι 10 μήνες για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των φορέων. «Η ιδέα της ατέλειας εμπεριέχει ένα κομμάτι συνεχούς εξέλιξης. Η εξέλιξη αυτή είναι συστατικό στοιχείο του έργου, που μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία», λέει ο κ. Ι. Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ. «Όλοι μας ζούμε για τις εξαιρέσεις. Η ίδια η χώρα ακόμα στέκεται όρθια χάρη στις εξαιρέσεις κόπου, μόχθου και αντοχής των ανθρώπων της. Αυτές τις εξαιρέσεις κάναμε πράξη με τη λειτουργία του Κέντρου». Η διοικητική διευθύντρια, κα. Έ. Ανδριοπούλου, μας μίλησε για την πρόοδο των έργων στα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου έχουν τοποθετηθεί οι γυάλινες προσόψεις και έχει κατασκευαστεί ο Πύργος των Βιβλίων, καθώς και της Λυρικής Σκηνής, όπου τοποθετείται το ξύλινο δάπεδο και ο μηχανισμός της σκηνής, ενώ 10 στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ θα τοποθετηθούν στο στέγαστρό της. Καθώς η πρόοδος των έργων είναι πλέον ορατή, αρχίζουν να εγείρονται διαφορετικού τύπου απορίες, όπως εύστοχα παρατήρησε η διευθύντρια επικοινωνίας, κα. Λ. Βλαβιανού. Μάθαμε λοιπόν ότι έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για την προμήθεια επίπλων και κινητού εξοπλισμού, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και αυτοί της εστίασης και των υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων. Ο δε διαγωνισμός πρόσληψης 38 υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης μέσω ΑΣΕΠ είναι σε τελικό στάδιο. Το Ίδρυμα έκανε πρόσθετη δωρεά 5 εκ. ευρώ προς την Ε.Β.Ε. και την Ε.Λ.Σ., για μετάβαση, εκτός των άλλων, των συλλογών της Βιβλιοθήκης προς το Κέντρο, ενώ μια συνεισφορά αναμένεται και από το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού, όταν τα λογιστικά το επιτρέψουν… Το Κέντρο Πολιτισμού θα έχει τη διαχείριση του πάρκου και των εγκαταστάσεων, συνεργαζόμενο με εξωτερικές εταιρείες για ανάθεση υπηρεσιών. Για το λόγο αυτόν θα προσληφθεί ένας μικρός αριθμός ατόμων στο Κέντρο, ακόμα όμως δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη.

2
Photo credit: Γιώργης Γερόλυμπος

Σε λίγες μέρες λοιπόν, θα πάρουμε όλοι και όλες μια ανάσα, πρασίνου και πολιτισμού. Πολιτισμού, όχι με τη στενή έννοια των εκδηλώσεων, αλλά την ευρύτερη, αυτή της συμπεριφοράς προς ένα περιβάλλον φυσικό και ανθρώπινο που μας σέβεται και το σεβόμαστε.

Info: Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά σε ορισμένες η είσοδος θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Η είσοδος βρίσκεται στη συμβολή Ευριπίδου & Δημοσθένους (Καλλιθέα). Θα διατίθενται μικρά λεωφορεία δωρεάν για το κοινό από το μετρό Συγγρού-Φιξ. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το τετραήμερο εκδηλώσεων «Η νύχτα μέρα».