Σε μια περίοδο που η επικοινωνία και η επαφή είναι πιο δύσκολη, η ζωή των εγκύων και των νέων μητέρων γίνεται πιο δύσκολη καθώς καλούνται να διαχειριστούν μια απαιτητική συνθήκη με ελάχιστη «εξωτερική» βοήθεια. Γιαγιάδες και παππούδες, φίλες και φίλοι που συνήθως επιστρατεύονται για να στηρίξουν την κατάσταση μένουν εκ των πραγμάτων σε απόσταση.   

Ο Σύλλογος Φίλων Γυναικολογικής -Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου ανέλαβε την πρωτοβουλία στήριξης εγκύων και νέων μητέρων διοργανώνοντας ένα πρόγραμμα mentoring, στο οποίο εθελόντριες μαμάδες, αλλά και μέλη του προσωπικού της κλινικής συζητούν και δίνουν πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

«Η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος είναι η μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες τις πανδημίας Γι’ αυτό θελήσαμε να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, προσφέροντας διαδικτυακά μια βοήθεια. Η πανδημία προτάσσει την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα. Να σταθούμε η μία δίπλα στην άλλη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση», επισημαίνει η γιατρός Πόπη Καλαϊτζή, πρόεδρος του Συλλόγου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη με επιτυχία καθώς ήδη οι πρώτες μαμάδες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο υποστήριξης.

«Δεν παρέχουμε ιατρικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες», τονίζει η κυρία Καλαϊτζή, «απλώς ως μαμάδες οι ίδιες, είμαστε δίπλα στις γυναίκες που έχουν ανάγκη να μοιραστούν την αγωνία μπροστά στις προκλήσεις μιας “νέας ζωής”. Τις ακούμε, μοιραζόμαστε εμπειρίες, ξέρουμε τι περνάνε και εκείνες το εκτιμούν ιδιαίτερα αυτό γιατί και η κατανόηση έχει από μόνη της μεγάλη δύναμη».

Ο Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του στα τέλη του 2019 με στόχο να συμβάλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη αλλά και την υποστήριξη της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ηλικίας της (παιδική, εφηβική, αναπαραγωγική και ηλικία εμμηνόπαυσης) ως βασικού αναπαραγωγικού κυττάρου της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος επιδιώκει να στηρίξει έμπρακτα το σημαντικό έργο της Γυναικολογικής -Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου αναδεικνύοντας τη διαχρονική επιστημονική και κοινωνική προσφοράς της. Με το ξέσπασμα της πανδημίας ο Σύλλογος προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα με μια σειρά διαδικτυακών δράσεων, εκπαιδευτικά webinars και ενημερωτικές συζητήσεις. Συνέπραξε με την κλινική για τη διαδικτυακή παρουσίαση των τακτικών προγεννητικών μαθημάτων που γίνονται υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νίκου Βλάχου, ενώ ξεκίνησε κι ένα πρόγραμμα προώθησης του μητρικού θηλασμού που περιλαμβάνει από θεωρητικές και πρακτικές ενημερώσεις έως την ενίσχυση της κλινικής με ειδικές πολυθρόνες και υποπόδια θηλασμού σε συνεργασία με την εταιρεία επίπλων Mexil – Σαρηκεχαγιάς.

«Όλοι εμείς, τα μέλη και οι υποστηρικτές του Συλλόγου, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των δημόσιων δομών υγείας, στο μεγάλο επιστημονικό έργο και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι άνθρωποι του Αρεταίειου, γι αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, μέσα από δημιουργικές συμπράξεις και μια προσέγγιση out of the box», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλαϊτζή. 

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πραγματοποίησε πρόσφατα και μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση με τίτλο «Αναπηρία και το δικαίωμα να γίνεις γονιός», όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε ο ψυχίατρος και Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης Bocia Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος σχεδιάζει την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής με μια καινοτόμο προσέγγιση ενδυνάμωσης γυναικών που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο.

Info:

Περισσότερα στοιχεία σχετικά για τον Σύλλογο Φίλων Γυναικολογικής -Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου μπορείτε να βρείτε στη σελίδα diplastigynaika.gr απ’ όπου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα mentoring “Teaching Moms”. 

tags / ελcBlog / ελcwomen t3