Το 2019 φτάνει στο τέλος του και δεν ήταν λίγα και φέτος τα μουσεία και τα πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που άνοιξαν τις πόρτες τους με ποικίλες εκδηλώσεις περιμένοντας το κοινό να τα εντάξει στις δραστηριότητές του.

Κοινή παρατήρηση για όλα τα μέρη που άνοιξαν είναι η ιδιαίτερη σημασία που έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και στην ενσωμάτωση του κάθε πολιτιστικού κέντρου στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Από τα έργα που έγιναν το 2019 ξεχώρισαν:

Οι δυο πλευρές του μεγαλύτερου πάρκου γλυπτικής στη Βόρεια Ευρώπη συνδέονται με ένα μοναδικό και παράξενο σε σχήμα κτίριο που ονομάζεται “Twist” και έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels. Η δομή του όχι μόνο επιτρέπει στους επισκέπτες του πάρκου να φτάνουν από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά φιλοξενεί στεγασμένες διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.


Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, το μουσείο του Κατάρ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και μέσα από το πρόγραμμά του προσφέρει εκτός από τις εκθέσεις προγράμματα μουσικής, αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου. Τα έργα τέχνης και τα τεχνουργήματα που υπάρχουν στις 11 γκαλερί του δίνουν φωνή στην πλούσια κληρονομιά και τον πολιτισμό του έθνους για ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και την ιστορία.

Το Shed της Νέας Υόρκης με την τηλεσκοπική δομή του πυροδότησε πολλές συζητήσεις όταν άνοιξε και με επικρίσεις ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης. Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι η ικανότητα προσαρμογής του σχήματός του στις εκάστοτε ανάγκες των θεαμάτων ή των εκθέσεων που παρουσιάζει. Έχει δύο ορόφους με χώρους για γκαλερί, ένα θέατρο 500 θέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για μεγάλες παραστάσεις, εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις.

Ο αρχιτέκτονας Bernard Tschumi,  γνώριμός μας από την κατασκευή του μουσείου Ακρόπολης ολοκλήρωσε το μουσείο επιστημών του Binhai, στην ανατολική Κίνα που περιλαμβάνει αντικείμενα από το βιομηχανικό παρελθόν της χώρας, εγκαταστάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γκαλερί, γραφεία, εστιατόρια και εμπορικούς χώρους και φιλοδοξεί να καταστεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής με την προσέλκυση στα προγράμματά του χιλιάδων κατοίκων.

Ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με τις νέες αίθουσες στο νησί των μουσείων του Βερολίνου. Το νέο κτίριο ονομάστηκε James Simon Galerie και αποτελεί την είσοδο για προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους μέχρι να ολοκληρωθεί όλο το έργο. Πήρε το όνομα του ανθρώπου που κληροδότησε τις συλλογές του και τα ευρήματα από τις ανασκαφές του στα μουσεία του κρατιδίου του Βερολίνου στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Η αρχιτεκτονική εταιρία Barozzi Veiga της Βαρκελώνης ολοκλήρωσε ένα σημαντικό νέο μουσείο στην Ελβετία, το οποίο άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο. Το έργο – το Musée Cantonal des Beaux-Arts de Lausanne αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου γενικού σχεδίου για τα τρία κύρια μουσεία της πόλης. Βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Λοζάνης, σε μια περιοχή δύο εκταρίων και παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως μέρος που στάθμευαν αμαξοστοιχίες, ενώ γύρω υπήρχαν πολλά βιομηχανικά κτίρια.