Cover of Hotel Management (January 1925), Edward Hopper

Η έκθεση των έργων του Έντουαρντ Χόπερ, ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη του μεσοπολέμου, στο Mουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια κρύβει και μια έκπληξη για τους επισκέπτες. Μέσα από τα έργα του επισκέπτονται τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, τα ενοικιαζόμενα τουριστικά σπίτια που διαμόρφωσαν την ξενοδοχειακή συνείδηση και το πολιτιστικό τοπίο της Αμερικής στις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Παρόλο που ο Χόπερ υπήρξε ένας πορτρετίστας των ανθρωπίνων σχέσεων της Αμερικής στην αρχή του περασμένου αιώνα, με τα έργα του να απεικονίζουν τη μοναξιά, την εσωστρέφεια, την έλλειψη επικοινωνίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εικόνες των ανθρώπων με σκηνικό τα ξενοδοχεία, τους κάνει να μοιάζουν λιγότερο μόνοι, παρά την έντονη εσωτερικότητα από την οποία χαρακτηρίζονται προκαλώντας με τα «κρυμμένα» συναισθήματά τους έντονη συγκίνηση στους θεατές.

Τα εξήντα πέντε έργα της συγκεκριμένης έκθεσης δείχνουν για άλλη μια φορά τα συναισθήματα των ανθρώπων -διάφανα σχεδόν- και ανάμεσα σε άλλους ταξιδιώτες. Το θέμα της έκθεσης Edward Hopper and the American Hotel μας υπενθυμίζει τη σχέση του ζωγράφου με τους μεγάλους δημόσιους χώρους των ξενοδοχείων, τα οποία γνώριζε πολύ καλά.

Ήταν η εποχή της άνθησης της κίνησης με αυτοκίνητα και όλο και περισσότεροι μπορούσαν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ο Χόπερ δεν ήταν μόνο ένας συχνός ταξιδιώτης και επισκέπτης μιας μεγάλης ποικιλίας καταλυμάτων, αλλά εργάστηκε ως εικονογράφος για τα περιοδικά εμπορικών ξενοδοχείων στις αρχές της καριέρας του. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ξενοδοχεία και τα μοτέλ – ως εικαστικοί ή μεταφορικοί προορισμοί – έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο.

Hotel Lobby, 1943

Hotel Room (1931)

Western Motel (1957)

Τα έργα του Χόπερ βρίσκονται μαζί με τριάντα πέντε έργα άλλων καλλιτεχνών όπως οι John Singer Sargent, David Hockney, Berenice Abbott κ.ά. που διερεύνησαν παρόμοια θέματα. Η έκθεση παρουσιάζει και την εμπορική δουλειά του Χόπερ από δύο ευρέως διαδεδομένα εμπορικά περιοδικά ξενοδοχείων της εποχής: το Hotel Management and το Tavern Topics.

Όταν ο Χόπερ παντρεύτηκε, με τη γυναίκα του Τζο, η οποία υπήρξε και μοντέλο πολλών έργων του, έκαναν πολλά ταξίδια καταγράφοντας τοποθεσίες και καταλύματα, μάλιστα η Τζο κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο με τις εντυπώσεις τους. Μάζευαν χάρτες και καρτ ποστάλ που απεικόνιζαν τη ζωή τους και τα on the road ταξίδια τους.  Οι τοποθεσίες που επισκέπτονταν ήταν συχνά  η έμπνευση για τις σύνθετες σκηνές του έργου του Χόπερ. Μάλιστα στο μουσείο θα υπάρχει ένας χάρτης για να μπορέσουν οι επισκέπτες να εξερευνήσουν τα μέρη που επισκέφθηκε το ζευγάρι σε τρία οδικά ταξίδια από το 1941 έως το 1953.

Δίπλα στον εκθεσιακό χώρο έχει κατασκευαστεί ένα δωμάτιο εμπνευσμένο από το Western Motel του Χόπερ. Θα λειτουργεί σαν δωμάτιο ξενοδοχείου και όσοι θέλουν θα μπορούν να διανυκτερεύσουν εκεί, ζώντας μια εμπειρία Χόπερ σε έναν τόπο προσομοίωσης. Το πακέτο ονομάζεται Hopper Hotel Experience και η ολονύκτια επίσκεψη περιλαμβάνει εκτός από τη διανυκτέρευση, πρόσβαση στην έκθεση, μια δωροκάρτα για ένα εστιατόριο κοντά στο μουσείο, brunch και μίνι γκολφ για δυο καθώς και δυο VIP εισιτήρια για οποιαδήποτε έκθεση του μουσείου και τον κατάλογο της έκθεσης, o οποίος στοιχίζει 250 δολάρια.

Info έκθεσης:

Edward Hopper and the American Hotel | 26 Οκτωβρίου 2019 – 23 Φεβρουαρίου 2020 | Mουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια