Η Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Αμερική αποφάσισε να τιμήσει το «μήνα μαύρης ιστορίας» ή αλλιώς τον «αφροαμερικανικό μήνα ιστορίας» που γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ως τρόπο υπενθύμισης σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς, δημιουργώντας μια σειρά νέων εξωφύλλων σε κλασικά βιβλία.

Έτσι, Ο Μάγος του Οζ κυκλοφόρησε με μία σειρά από διαφορετικά εξώφυλλα με την πολυαγαπημένη ηρωίδα του βιβλίου Ντόροθι να έχει διαφορετικές αποχρώσεις στο χρώμα του δέρματός της. Η πρωτοβουλία του οίκου και ο τρόπος να γιορτάσει τη διαφορετικότητα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ο οίκος απέσυρε τη σειρά των βιβλίων με τα «διαφορετικά» εξώφυλλα, ακούγοντας προσεκτικά την αντίδραση των συγγραφέων που υποστήριξαν ότι αυτή η κίνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε βάθος τα ζητήματα πολυμορφίας και της έκφρασής της στον εκδοτικό τομέα.

Η εταιρεία εξηγούσε στα οπισθόφυλλα της σειράς “Diverse Editions” που περιλάμβανε 12 κλασικά μυθιστορήματα σε διασκευές για παιδιά και εφήβους ότι για πρώτη φορά οι γονείς θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα βιβλίο και -εξαιτίας της εικονογράφησης του εξωφύλλου- να δουν τους εαυτούς τους ως ήρωες μιας ιστορίας, εννοώντας ότι θα μπορούσαν να ταυτιστούν με ένα σκουρόχρωμο Ρωμαίο και μια μελαχρινή με αφροαμερικανικά χαρακτηριστικά Ιουλιέτα ή ακόμα πιο τραβηγμένα με ένα Φρανκενστάιν με καφέ αντί για πράσινο χρώμα δέρματος.

Πολλοί συγγραφείς έσπευσαν να αντικρούσουν το επιχείρημα του εκδοτικού οίκου γράφοντας ότι αυτή η επιφανειακή διόρθωση στο χρώμα του δέρματος και η αλλαγή των χαρακτηριστικών δεν διορθώνει την ανισότητα που υπάρχει στην αντιμετώπιση έγχρωμων συγγραφέων. Η βραβευμένη -με καταγωγή από τη Νιγηρία- συγγραφέας Nnedi Okorafor έγραψε πως αυτή η ψεύτικη ανοησία της πολυμορφίας όχι μόνο δεν είναι ειλικρινής αλλά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η εκδοτική αγορά κατάματα τα προβλήματα και να βρει δίκαιες λύσεις.

«Τα εξώφυλλα δεν υποκαθιστούν τις μαύρες φωνές ή τους έγχρωμους συγγραφείς, των οποίων το έργο και οι φωνές αξίζουν να ακουστούν», απολογήθηκε η Barnes & Noble.