Παρουσία πλήθους καλεσμένων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 τα επίσημα εγκαίνια του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου που επαναλειτουργεί υπό την ιδιοκτησία της ONEX Shipyards. 

Εκπρόσωποι από πολιτικό, επιχειρηματικό, ναυτιλιακό κόσμο, τοπικούς φορείς και κάτοικοι της Σύρου έδωσαν το παρών στη λαμπερή εκδήλωση των εγκαινίων. Η τελετή αυτή σηματοδότησε επίσημα τη «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της Ελλάδος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β, ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, Πατέρας Πέτρος Στεφάνου, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R.Pyatt, Ο Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,  Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Αντώνης Χατζαντώνης. Τα εγκαίνια έκλεισε με την ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου ONEX και Πρόεδρος Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, Πάνος T. Ξενοκώστας.

Ο Μητροπολίτης Σύρου άνοιξε την εκδήλωση, αναφέροντας ότι πρόκειται για «μια ιστορική στιγμή που δίνει όραμα και ελπίδα σε έναν τόπο μικρό αλλά ευλογημένο». Στη συνέχεια ο Πατέρας Πέτρος Στεφάνου τόνισε ότι αυτή η επένδυση δίνει ευκαιρία στη Σύρο «να ξαναβρεί τον βηματισμό του».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt ανέφερε ότι πρόκειται για «σημαντική αμερικανική επένδυση – στρατηγική, εμπορική και συμβολική». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ONEX Shipyards σύντομα θα αναλάβει και τα ναυπηγεία στην Ελευσίνα.

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλαν από το βήμα τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο Υπουργός Εργασίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η ναυπηγοεπισκευή επιστρέφει στην Ελλάδα και η Σύρος είναι μόνο η αρχή», ενώ ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την επένδυση αυτήν ως «πυξίδα για το μέλλον της Ελλάδας του αύριο».

Γεμάτο συγκίνηση και αισιοδοξία ήταν και το μήνυμα του κ. Πάνου Ξενοκώστα που απηύθυνε τον λόγο του στο τέλος της εκδήλωσης, καλωσορίζοντας πλέον και επίσημα όλους τους καλεσμένους στο «πρώτο ελεύθερο ναυπηγείο της χώρας».

Το ελculture ήταν εκεί με την ομάδα παραγωγής του και σε συνεργασία με τους δυναμικούς συνεργάτες της ONEX έχει συμβάλει στην άρτια διοργάνωση έχοντας την ευθύνη του σχεδιασμού και της γενικής επιμέλειας των εγκαινίων.