Σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ θα αναγορευτούν οι Ιταλοί Σκηνοθέτες και Σεναριογράφοι, Paolo και Vittorio Taviani, για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό και γιατί συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και, ιδιαίτερα, με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Η Τελετή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

♦ Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
♦ Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη
♦ Έπαινος των τιμώμενων (Laudatio) από την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ευδοξία Μελεζιάδου
♦ Τελετή Αναγόρευσης
♦ Επίδοση ψηφίσματος, τίτλου και διασήμου από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αν. Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου
♦ Επίδοση πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
♦ Αντιφώνηση και ομιλία των τιμώμενων Paolo και Vittorio Taviani, με θέμα: «Εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη» (Θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά)
♦ Λήξη της τελετής

Την εκδήλωση θα κλείσει η μουσική ομάδα “ΜΟΥ.Σ.Α.Ι.” του Τμήματος με τη συνοδεία των μουσικών του Τμήματος των Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.

Λίγα λόγια για τους Πάολο & Βιτόριο Ταβιάνι
Οι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, γεννήθηκαν στο χωριό Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης, στις 8 Νοεμβρίου του 1931 και στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, αντίστοιχα. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο. Αρχικά ασχολήθηκαν με την κριτική κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικών λεσχών στην περιοχή τους. Στη συνέχεια υπήρξαν σκηνοθέτες πολλών ντοκιμαντέρ για την ιταλική τηλεόραση, ενώ γύρισαν και μικρού μήκους ταινίες.