Αν ο Τζ. Μ. Μπάρι έγινε το συνώνυμο της παιδικής φαντασίας με το βιβλίο του στη Χώρα του Ποτέ, τότε σίγουρα ο Yu Ting, ο αρχιτέκτονας πίσω από την Wutopia Lab, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας από τους αρχιτέκτονας της παιδικής φαντασίας με τη σχεδίαση του εστιατορίου Aranya στο Qinhuangdao της Κίνας με το κωδικό όνομα Polycarbonate Neverland.

Ο Yu Ting μετά την ανάθεση της διαμόρφωσης χώρου του Aranya Clubhouse σε εστιατόριο για παιδιά, έκανε ένα τολμηρό και άκρως γενναίο άλμα στην αρχιτεκτονική σχεδίαση, αναθεωρώντας τη βασική και μάλλον ξεπερασμένη πεποίθηση ότι τα παιδιά είναι λάτρεις των χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων και των βασικών μόνο χρωμάτων.

Ακολουθώντας τις τάσεις του σύγχρονου μεταδομισμού στην αρχιτεκτονική, το παιχνίδι γίνεται εργαλείο σχεδιασμού και δημιούργησε ένα χώρο, όπου οι όγκοι, οι υφές, τα επίπεδα, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαμορφώνοντας ένα ταξίδι στο οποία τα παιδιά έχουν συμμετοχικό ρόλο. Η κυκλοφορία μέσα στους χώρους του εστιατορίου, θυμίζει παιχνίδι ανακάλυψης, αφού τα παιδιά ακολουθούν στοιχεία, εξερευνούν κρυφές γωνιές και αλληλεπιδρούν με τα ποικίλα σχήματα του χώρου.

Και αν και η αρχιτεκτονική σχεδίαση και τα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, ακολουθούν μινιμαλιστικές γραμμές πιο γνώριμες στους ενήλικες, τα παιδιά ενθουσιάζονται με τη ζωντάνια του χώρου που προσκαλεί για εξερεύνηση σε έναν αέναο λαβύρινθο.

Ο Yu Ting ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο, τυλίγοντας το με πολυκαρβονικά πάνελ, δημιουργώντας μια νέα ημιδιαφανή πρόσοψη. Μεταξύ των αρχικών και των νέων προσόψεων, εγκατέστησε κατακόρυφους κήπους ανάμεσα σε κατακίτρινες χαλύβδινες σκάλες, που καταλήγουν σε ένα μοναδικό και εντυπωσιακό κόκκινο φάρο στην κορυφή του κτιρίου, κατασκευασμένο από διπλά διάτρητα πάνελ αλουμινίου. Η φαντασία εδώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Μπαίνοντας στο κτίριο επικρατεί το απόλυτο σκηνικό παιδικής χαράς. Κοίλες μπάλες από PVC, υφάσματα από γυάλινες ίνες, και τεχνητές πέτρες μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Wutopia Lab χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό παιδικό χώρο. Καθρέφτες πλαισιώνουν τους χώρους δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του ατελείωτου χρόνου και απέραντου χώρου, και οι μυστικές γωνιές όπως εκείνες των βιβλίων ή εκείνη με το τραμπολίνο, απογειώνουν το αποτέλεσμα.

Η εταιρεία Wutopia Lab με απύθμενη φαντασία και ξεχωριστές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές τεχνικές, έχει σχεδιάσει ένα μαγικό χώρο – πιστή στη φιλοσοφία της για ανάγκη δημιουργίας ψευδαισθήσεων που δεν αποχωρίζονται όμως την αλήθεια τους.

Πληροφορίες έργου
Αρχιτέκτονες: Wutopia Lab
Τοποθεσία: Aranya, Qinhuangdao, China
Χρόνος σχεδίασης: 2018
Φωτογραφίες: CreatAR Images
Όνομα έργου: Aranya Kid’s restaurant