«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει […] Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά»
Μάνος Χατζιδάκις

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως και κάθε καλλιτεχνικός φορέας ή πολιτιστική ομάδα, οφείλει να είναι παρούσα στην κοινωνία μας. Τα θεάματα δε διασκεδάζουν απλώς, διασκορπίζοντας το νου μας από τα καίρια. Η καλώς ποιημένη τέχνη εκπαιδεύει την ψυχή στο ωραίο, μη αφήνοντας χώρο να συνηθίσουμε το τέρας, να μας τρομάζει η ομορφιά, όπως προείκαζε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013. Η μέρα ξημερώνει με την είδηση της δολοφονίας ενός νέου από άτομο που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή. Η μέρα της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έξω από το Ολύμπια, στην Ακαδημίας, συγκεντρωμένος κόσμος. Πορείες διαμαρτυρίας σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Μια κοινωνία που βράζει, κι εμείς μέσα στη Λυρική, γιατί πιστεύουμε ότι η τέχνη έχει τεράστια δύναμη επιρροής στους ανθρώπους. Και στη Λυρική γίνονται τέτοιες προσπάθειες που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Με τις, γνωστές πλέον, εξωστρεφείς δράσεις της προσεγγίζει ένα ευρύτερο κοινό, με παρουσία σε γειτονιές που σπάνια έρχονται σε επαφή με τη λυρική τέχνη και εκτός του παραδοσιακού αστικού κοινού που τη στηρίζει εδώ και χρόνια.

Με την πολύ σημαντική εκπαιδευτική δράση της επισκέφτηκε τη χρονιά που μας πέρασε 70 σχολεία σε όλη την επικράτεια, όπου η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης – ένδειξη ότι υπάρχει ένα κοινό που διψάει για τέχνη και πολιτιστικά ερεθίσματα. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με πλήρη και εμπρόθεσμη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενώ αναμένεται η έγκριση για τα προγράμματα της φετινής χρονιάς.

Ας μιλήσουν τα νούμερα
Η Λυρική βαίνει προς την εξυγίανση, καθώς μείωσε το συσσωρευμένο χρέος της κατά 73% μέσα σε δύο χρόνια, παρά την τεράστια μείωση της ετήσιας επιχορήγησης από το Κράτος, κατά 4,8 εκατ. ευρώ. Τα δε έσοδα από τα εισιτήρια της σεζόν έφτασαν πολύ κοντά στο κόστος των παραγωγών. Αξιοποιώντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», εκτός από την ολοκλήρωση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-Audition, όπου καλλιτέχνες θα επικοινωνούν το έργο τους ηλεκτρονικά στη Λυρική, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΛΣ καθώς και ένα σύγχρονο Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας.

Τι θα δούμε φέτος;
Στις 25 Οκτωβρίου 2013 ανοίγει επίσημα η νέα καλλιτεχνική περίοδος για τη Λυρική, όπου θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Βέρντι, Ροσσίνι, Μασνέ, Μότσαρτ, Στράους, Τσαϊκόφσκι, Σοπέν, ενώ ένας από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου: Ριγολέττος, Μακμπέθ, Βέρθερος, Οθέλλος, Ντον Τζιοβάννι. Πρώτη φορά επίσης η Λυρική συνεργάζεται με τον Γιάννη Χουβαρδά (Ντον Τζοβάννι / Ηρώδειο), ενώ συνεργάζεται και με τους σκηνοθέτες Σπ. Ευαγγελάτο (Βέρθερος), Ροδούλα Γαϊτάνου (Σταχτοπούτα του Ροσσίνι), Νίκο Πετρόπουλο (Ριγολέττος), Λορέντζο Μαριάνι (Μακμπέθ), Γιάννη Κόκκο (Οθέλλος), Αλέξανδρο Ευκλείδη (Η νυχτερίδα).

Στο μπαλέτο θα ανέβουν τα έργα «Καρυοθραύστης», «Ερωτευμένος Σοπέν», «Ταξίδι στην αιωνιότητα» (η ανανεωμένη εκδοχή της περσινής παραγωγής με νέες συνθέσεις της Καραΐνδρου), «Η λίμνη των κύκνων».

Θα δούμε επίσης την παιδική όπερα «Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει» του Νίκου Κυπουργού, και θα τη δούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, αφού για πρώτη φορά η Λυρική εγκαινιάζει μια σειρά βραδινών παραστάσεων -επιπλέον των πρωινών- στην παραγωγή της όπερας και για παιδιά.

Η Λυρική συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της κοινωνίας ρυθμίζει αντίστοιχα και την τιμολογιακή πολιτική της, καθιερώνοντας ειδικές τιμές για ανέργους. Συγκεκριμένα, προσφέρει 150 εισιτήρια στην τιμή των 5 ευρώ στη δεύτερη παράσταση κάθε παραγωγής που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια. Ακόμη, θα συνεχιστούν οι ανοιχτές δοκιμές με δελτία ελεύθερης εισόδου, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι με μεγάλη προσέλευση.

Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, μα η φράση του κυρίου Μιχαηλίδη κρύβει όλη την αλήθεια της επιτυχημένης προσπάθειας της ΕΛΣ στην επαφή της με το κοινό: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που είναι ευγενή και μας ενώνουν όλους. Ας ψάξουμε να τα βρούμε».

Δείτε το νέο πρόγραμμα της Λυρικής

Φωτογραφία του Άλεξ Βουτσινά: Μπαλέτο ΕΛΣ, «Ταξίδι στην αιωνιότητα»