Το Μικρό Εθνικό υποδέχεται για μια ακόμα χρονιά, από κοντά πια, τα παιδιά και τους έφηβους στα πολλά διαφορετικά εργαστήριά του, με εξειδικευμένους έμπειρους δασκάλους και γνώση στην καλλιτεχνική αγωγή.

«Αυτή είναι μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας όλοι ελπίζουμε να αναπληρώσουμε όσα χάσαμε την προηγούμενη αλλά και να δημιουργήσουμε καινούργια ενδιαφέροντα, με ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία, δυναμική και κέφι απ’ ότι στο παρελθόν.

Γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού σε ένα υποστηρικτικό, δημιουργικό, ομαδο-συνεργατικό περιβάλλον. Και, συνεχίζοντας την παράδοσή μας, θέτουμε στο κέντρο της θεατρικής διαδικασίας τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κάνοντάς τους συνδημιουργούς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας», ανακοινώνει σχετικά με τη νέα αυτή χρονιά το Εθνικό Θέατρο.

Οι εγγραφές για τα εργαστήρια συνεχίζονται καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων, ηλικιών αλλά και εμβάθυνσης σε θέματα θεατρολογίας, δραματουργίας και έκφρασης. Τα θεατρικά εργαστήρια προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικές πτυχές της θεατρικής τέχνης, αλλά και του ίδιου τους του εαυτού.

Στο ανανεωμένο πρόγραμμα των εργαστηρίων του Μικρού Εθνικού οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο του musical, εξερευνούν ρόλους, έργα, εποχές, καλλιεργούν τα εκφραστικά τους μέσα, αυτοσχεδιάζουν, γράφουν, και γνωρίζουν τη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού.

Κάθε ιστορία κρύβει τα δικά της μυστικά

Αλήθεια, πόσα μυστικά μπορεί να έχει μια ιστορία; Μήπως κάθε μυστικό οδηγεί σε μια καινούρια ιστορία; Θα γνωριστούμε, θα εξερευνήσουμε «παίζοντας», τα μυστικά που κάθε ιστορία κρύβει και θα ταξιδέψουμε: βαθιά μέσα μας, στον κόσμο γύρω μας και στον ανεπανάληπτο χώρο της δημιουργικής φαντασίας.

Μέσα από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμό και άλλες τεχνικές θεάτρου και δράματος, θα καλλιεργήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Φλώρα Σπύρου
Απευθύνεται σε παιδιά Α και Β Δημοτικού

Παραμύθια μαζί

Πυρἠνας του εργαστηρίου είναι ο κόσμος των κλασσικών παραμυθιών.

Μέσα από το παιχνίδι, τη δραματοποίηση αγαπημένων και οικείων ιστοριών, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες, τις δοκιμασίες τους, τα εμπόδια, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, εστιάζοντας στους κατάλληλους μηχανισμούς που, συνειδητά ή υποσυνείδητα, μπορούν να απελευθερώσουν το παιδί και να το βοηθήσουν να εξωτερικεύσει τα δικά του άγχη για τον κόσμο που το περιβάλλει.

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Στέλλα Σερέφογλου
Απευθύνεται σε παιδιά A και B Δημοτικού

Μύθοι και ιστορίες

Με αφορμή τους μύθους από την ελληνική Μυθολογία, ιστορικές πηγές, στοιχεία από τη Γεωγραφία, σπουδαία έργα τέχνης, τα παιδιά πειραματίζονται, μεταμορφώνονται, μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα σε ασφαλές ομαδοσυνεργατικό κλίμα, αξιοποιώντας τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και του θεάτρου forum, αυτοσχεδιασμούς και ψυχοκινητικά παιχνίδια.

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Χατζάκη
Απευθύνεται σε παιδιά Γ και Δ Δημοτικού

Το μαγικό ΑΝ…..Θεατρικός αυτοσχεδιασμός,

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, τον αυτοσχεδιασμό θα πάρουμε ποικίλες, μοναδικές-όσο και εσείς-, φανταστικές, απαντήσεις.

ΑΝ …ταξίδευες με κάψουλα χρονομηχανής στο χρόνο και στο χώρο, με ποια προσωπικότητα που άλλαξε την ιστορία θα ήθελες να συναντηθείς;

ΑΝ … μπορούσες να επιλέξεις να επισκεφθείς κάποιο εργαστήριο ενός μεγάλου επιστήμονα θα διάλεγες την Μαντάμ Κιουρί στη στιγμή της δράσης; Ή τον ίδιο τον Αϊνστάιν;

ΑΝ…συναντούσες έναν καλλιτέχνη στο ατελιέ του ποιος θα ήταν;

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Μαρσίδου
Απευθύνεται σε παιδιά Ε και ΣΤ Δημοτικού

Ξεκλειδώνοντας τον Μυστικό Κήπο… Θεατρικός αυτοσχεδιασμός

Με κεντρικό άξονα το βιβλίο του Frances Hodgson Burnett “O μυστικός κήπος” τα παιδιά αξιοποιούν θεατρικές τεχνικές, τεχνικές δραματοποιημένης αφήγησης και κινητικής έκφρασης, διερευνούν τρόπους προσέγγισης μιας ιστορίας και ανακαλύπτουν “παίζοντας”, σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, εικόνες και νοήματα.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου διάδρασης και έκφρασης μέσα στο οποίο θα γνωριστούμε, θα παίξουμε, θα πειραματιστούμε και θα συνθέσουμε τελικά τις ιδέες μας ώστε να μοιραστούμε στη σκηνή το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Φλώρα Σπύρου
Απευθύνεται σε παιδιά Ε και ΣΤ Δημοτικού

Μουσικοθεατρικό εργαστήρι (musical)

Το αγαπημένο σε όλους μιούζικαλ συνδυάζει λόγο, τραγούδι, χορό, μουσική, μουσικούς διαλόγους.

Σ’ αυτό το εργαστήριο τα παιδιά μαθαίνουν τη σωστή χρήση της φωνής και τα ηχοχρώματα με τα οποία μπορούν να εκφράσουν το ύφος και τους στίχους των τραγουδιών.

Συντονίζουν το σώμα τους με τη μουσική και τον ρυθμό και συνδυάζουν το τραγούδι, την υποκριτική και την κίνηση. Φέτος θα ασχοληθούν με αποσπάσματα από γνωστά μιούζικαλ και θα αυτοσχεδιάσουν πάνω σε μουσικές ιστορίες δικής τους επινόησης, έχοντας πάντα σαν στόχο να ανακαλύψουν τη χαρά που δίνει η μουσική και ο πειραματισμός.

Με εργαλεία την ομαδικότητα, τη συνεργασία, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη μουσική, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο τέλος της χρονιάς τη δουλειά τους, το δικό τους μιούζικαλ!

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Έλενα Χούντα
Απευθύνεται σε παιδιά Ε και ΣΤ Δημοτικού

Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι 5/10.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και για τους όρους συμμετοχής εδώ.