Το Bourse de Commerce, το περίφημο κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου του Παρισιού που θα φιλοξενήσει την περίφημη συλλογή του Γάλλου μεγιστάνα Φρανσουά Πινό, του οποίου η αυτοκρατορία εκτείνεται από τα Gucci και την Stade Rennais έως τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Το μουσείο είναι έτοιμο πλέον και θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 23 Ιανουαρίου 2021.

Το έργο ξεκίνησε το 2017 και μεταμορφώθηκε από τον κορυφαίο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο, ενώ είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά αναβλήθηκε ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, το νέο κέντρο έρχεται να προσθέσει στο ευρωπαϊκό τοπίο των θεσμών που είναι αφιερωμένοι σε αυτήν και θα συμβάλλει στην αναγέννηση της παρισινής πολιτιστικής σφαίρας μετά από την επώδυνη πανδημία και τα ορατά αποτελέσματά της και στην πολιτιστική ζωή. Αυτό το έργο έρχεται μετά την αποκατάσταση που έκανε ο Φρανσουά Πινό στην Punta Della Dogana της Βενετίας, σχηματίζοντας έναν νέο εκθεσιακό χώρο.

Στο κέντρο της παρισινής πρωτεύουσας,  στο πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού, το Bourse de Commerce έχει ένα κυκλικό σχέδιο με μια ροτόντα στο κέντρο του ενώ ο Ταντάο Άντο έχει σχηματίσει έναν κύλινδρο από σκυρόδεμα ύψους εννέα μέτρων και διαμέτρου 30 μέτρων.

Τέσσερα ανοίγματα παρέχουν πρόσβαση και επιτρέπουν στο φυσικό φως να φωτίζει τον χώρο. Ο κύλινδρος δημιουργεί ένα διάδρομο μεταξύ του κέντρου του κτιρίου και του εξωτερικού τοίχου του κτιρίου, ενώ θα υπάρχει και μια  αίθουσα 300 θέσεων, για προβολές, συνέδρια και συναυλίες, ενώ ένα θέατρο black box θα φιλοξενήσει εγκαταστάσεις βίντεο και πειραματικές παραστάσεις.