Επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Οκτώβριο του 2013, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του. Έκτοτε υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, ενημερώνοντάς τους τόσο για την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών στο εργοτάξιο, όσο και για την ιστορία, τη δομή και το ρόλο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και όλα όσα επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες και επισκέπτες του το 2016, οπότε και θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του.

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν της πρώτης μας επίσκεψης, η αλλαγή που εντυπωσιάζει, είναι αυτή του περιβάλλοντα χώρου. Η πρόοδος των εργασιών κατασκευής είναι ολοφάνερη, καθώς τα κτήρια στο χώρο του εργοταξίου γύρω μας έχουν πλέον αρχίσει να υψώνονται, και όλα κινούνται βάσει του χρονοδιαγράμματος, δίχως ίχνος καθυστέρησης.

Ο κ. Τροχόπουλος, Διευθύνων Συμβούλος και Γενικός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, στην ομιλία του κατά τη συνέντευξη τύπου εστίασε, πέρα από τη σημαντική λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών, στους εργάτες που βρίσκονται πίσω από τα έργα κατασκευής και μας μετέφερε τη συγκίνησή του, διαβάζοντας τις προσωπικές ιστορίες τους, που σχετίζονται με το μεγάλο και δύσκολο έργο στο οποίο εργάζονται.

Γυρίζοντας μέσα πάλι το βλέμμα, στο μινιμαλιστικό και διάφανο Κέντρο Επισκεπτών, ανακαλύπτουμε όσα μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το χώρο, προπομπό του ΚΠΙΣΝ. Και δεν είναι λίγα. Οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε παιδιά, με το παιχνίδι «Συλλέγω εμπειρίες», σχεδιασμένο από την εικαστικό Χαρά Μαραντίδου, και παιδαγωγικό υλικό που προσπαρμόζεται στη διαφορετική θεματική κάθε μήνα, όσο και στους μεγαλύτερους, με συναυλίες τσέπης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και πολυαισθητικά εργαστήρια για εφήβους και ενήλικες επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.Δίνονται τεχνικά σεμινάρια σε φοιτητές και επαγγελματίες, κυρίως για θέματα τεχνικής κατασκευής του έργου αλλά και σεμινάρια για θέματα που αφορούν τις σχολές βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης. Επιπλέον, κάθε μήνα πραγματοποιείται ένα τουλάχιστον σεμινάριο που αφορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Εβδομαδιαίες Εργοταξιακές Περιηγήσεις

Κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ. συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούν οργανωμένες περιηγήσεις μέσα στο χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός από τα πιο σημαντικά και πολυσύνθετα κατασκευαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού» ταξιδεύει τις βιβλιοθήκες της Αττικής στο Κέντρο Επισκεπτών

To πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ», το οποίο έχει επεκταθεί σε 13 επιπλέον Δήμους της Αττικής και το οποίο και θα πραγματοποιείται έως τον Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβάνει παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικά σεμινάρια, δράσεις ευαισθητοποίησης για τους χώρους πρασίνου και κορυφώνεται με τη μεταφορά και τις ξεναγήσεις των πολιτών στο Κέντρο Επισκεπτών.

Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη με Παρασκευή: 10.00-20.00 (ελεύθερη είσοδος)
Σάββατο – Κυριακή: 8.00-20:00 (ελεύθερη είσοδος)
Το Κέντρο Επισκεπτών είναι κλειστό τις Δευτέρες.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μαΐου