Φελίσιτι Χόφμαν: Μια νοικοκυρά σε απόγνωση για τους καλούς βαθμούς της κόρης της

ελcΝews

Φελισιτι Χοφμαν: Μια νοικοκυρα σε απογνωση για τους καλους βαθμους της κορης της

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και διώκεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με 51 άτομα που κατηγορούνται

Κείμενο: ελc team

Email: info@elculture.gr

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι βρίσκονται μπροστά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και διώκεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με 51 άτομα που κατηγορούνται. Και πρώτη από τους γονείς που καταδικάστηκαν είναι η ηθοποιός Φελίσιτι Χόφμαν, διάσημη από τη σειρά Desperate Housewives, η οποία κρίθηκε ένοχη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο και για την προσπάθειά της να νοθεύσει τα αποτελέσματα ώστε να εισαχθεί η κόρη της στο πανεπιστήμιο.

Εκτός από «Νοικοκυρά σε απόγνωση» η Χόφμαν που καταδικάστηκε σε 14 ημέρες φυλάκιση, 30.000 δολάρια χρηματικό πρόστιμο και 250 ώρες κοινωνικής εργασίας ήταν «μητέρα σε απόγνωση» αφού επιχείρησε με μια μέθοδο μάλλον δημοφιλή σε εύπορους Αμερικανούς να εξασφαλίσει μια θέση στην κόρη της -η οποία, όπως υποστήριξε η μητέρα της, δεν ήξερε τίποτα- σε ένα πανεπιστήμιο, κάτι που η ίδια δε θα κατάφερνε με βάση τη βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει. Η αποκάλυψη του σκανδάλου με τους πλούσιους γονείς να χρηματίζουν προπονητές και υπεύθυνους κολεγίων προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτά ήρθε στη δημοσιότητα πριν τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι αρχές ξεσκέπασαν το δίκτυο που με υψηλές αμοιβές νόθευε αποτελέσματα εξετάσεων ή έδινε πλαστά δικαιολογητικά.
Η πολύκροτη υπόθεση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς, όπως υπολογίζεται έχουν διακινηθεί περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια από πλούσιους γονείς προκειμένου να μπουν τα παιδιά τους από το «παράθυρο» σε φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ. Το «σχέδιο εισαγωγής» τους στα μεγάλα ιδρύματα ήθελε τους επίδοξους σπουδαστές να παίρνουν αθλητική υποτροφία οικοδομώντας ένα προφίλ που τους εξασφάλιζε μια θέση στα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο άλλος τρόπος των πλουσίων ήταν να πληρώνουν προκειμένου να αλλάξει η βαθμολογία στο αποτέλεσμα των εισαγωγικών εξετάσεων και τα παιδιά τους να μπορούν να γίνουν δεκτά χωρίς να έχουν καν τα προσόντα.

Περισσότεροι από 50 γονείς κατηγορούνται, μαζί και οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος που οργάνωσε μια απάτη, που όπως όλα δείχνουν δεν ήταν άγνωστη σε κανέναν.

Η Φελίσιτι Χόφμαν, από «νοικοκυρά σε απόγνωση» μετατράπηκε σε αρνητικό σύμβολο μια «συμμορίας» που περιλαμβάνει πλούσιους γονείς και ελίτ πανεπιστήμια και είδε το Netflix να καθυστερεί την κυκλοφορία της ταινίας “Otherhood”, στην οποία πρωταγωνιστούσε. Η ίδια παραδέχθηκε ότι πλήρωσε 15.000 δολάρια για να διορθωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της κόρης της, αλλά επιστρέφει ξανά στις δικαστικές αίθουσες της Βοστώνης -και μετά την καταδίκη της για δωροδοκία- για να εξεταστεί ο ρόλος της στην απάτη που έχει διαπραχθεί, μαζί με τον σύμβουλο που «διόρθωσε» τη βαθμολογία της κόρης της.

Η υπόθεσή της θεωρείται η «κορυφή του παγόβουνου» για αυτά που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες με δεκάδες εύπορους γονείς να παραπέμπονται σε δίκες. Οι συνήγοροι της Χόφμαν υποστήριξαν ότι η διάσημη ηθοποιός ήταν απλώς «πελάτης» σε ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις ακαδημαϊκής απάτης, μόνο οι «αρχηγοί» πήραν τον δρόμο της φυλακής. Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι η Χόφμαν ενώ γνώριζε την απάτη επέλεξε να συμμετάσχει ούτως ή άλλως.

Σε άλλες περιπτώσεις τα ποσά της δωροδοκίας έφτασαν μέχρι και τις 500.000 δολάρια. Η διασημότητα της Φελίσιτι Χόφμαν ίσως ήταν αυτή που την οδήγησε πολύ γρήγορα στην αίθουσα του δικαστηρίου με την έδρα να θέλει να δώσει ένα μήνυμα στηλιτεύοντας την ηθική αδιαφορία της διάσημης, πλούσιας και «απεγνωσμένης» για το ακαδημαϊκό μέλλον της κόρης της μητέρας.

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Bill Robles

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.Accept