Είχαμε ένα μικρό φόβο ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φέτος δεν θα κατάφερνε να πραγματοποιηθεί. Ευτυχώς διαψευστήκαμε. Σήμερα έγινε η ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων σε Ηρώδειο-Επίδαυρο από έναν ευδιάθετο και μαχητικό Γιώργο Λούκο.

Ο πρόεδροs και καλλιτεχνικόs διευθυντήs του φεστιβάλ απάντησε επίσης σε παλαιότερα δημοσιεύματα για τις πολυδάπανες παραγωγές που φιλοξένησε, όπως αυτή του Kevin Spacey, με καυστικό τρόπο. Τόνισε δε, ότι το Φεστιβάλ δεν έχει λάβει ένα μεγάλο μέρος από το ποσό των επιχορηγήσεων που είχαν συμφωνηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να χρωστάει χρήματα σε παραγωγές και καλλιτέχνες.

Σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, θα υπάρχει μια μικρή μείωση, αλλά και διευκολύνσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι.

Και φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στους γνωστούς χώρους (Ηρώδειο, Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος, Πειραιώς 260, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κτλ.), με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής 9 Ιουνίου με 18 Ιουλίου.

Τι θα δούμε φέτος λοιπόν;
Ας ξεκινήσουμε με το θέατρο. Ο αγαπημένος μας πλέον Robert Wilson με τον Claous Peymann σε δύο παραστάσεις από το Berliner Ensemble, Ματς Εκ και Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης, Ερρίκος E΄από τον Έντουαρντ Χωλ, (ναι, υιός του σερ Πήτερ)

Όσο για τους έλληνες σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν δουλειές τους στο φετινό φεστιβάλ είναι οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Λιγνάδης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σίμος Κακάλας, Ομάδα Blitz (θυμηθείτε τον Γαλαξία τους), Δημήτρης Κουρτάκης, Γιάννης Καλαβριανός, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Καρατζάς (που φέτος τον είδαμε στο θέατρο Πόρτα με τον Οδυσσεβάχ), Σύλβια Λιούλιου, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης (συμμετοχή και στο Φεστιβάλ 2011 με την Πολεοδομία #5).

Παράλληλα, στην Επίδαυρο θα δούμε παραστάσεις από τους Γκραουζίνις, Μαστοράκη, Φασουλή, Κακλέα, Θεοδωρόπουλο, Έντουαρντ Χωλ και Λευτέρη Βογιατζή.

Στο χορό – το δυνατό σημείο του φεστιβάλ Αθηνών – θα δούμε παραστάσεις από τους Sasha Waltz, Alain Buffard, Julie Nioche, Ali Thabet / Hèdi Thabet, Μπαλέτα Θεάτρου Μαριίνσκυ.

Σημειώστε ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την εμβληματική του Μήδεια(2) το 2008, με μια ολοκαίνουργια δημιουργία.

Το Φεστιβάλ πάντα παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στο χώρο του θεάτρου και του χορού, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι στη μουσική για μια ακόμη χρονιά υστερεί έναντι των υπολοίπων. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι θα δούμε παραστάσεις και συναυλίες από την Εθνική Λυρική Σκηνή, το πολυσυζητημένο Yasou Aida που παρουσιάστηκε σε Βερολίνο και Θεσσαλονίκη και τη Venice Baroque Orchestra υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο.

Αφιερώματα:
40 χρόνια θέατρο Πόρτα
30 χρόνια Νέα Σκηνή
Δόμνα Σαμίου
Τζων Κέιτζ

Καλό φεστιβαλικό καλοκαίρι λοιπόν!