Το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 χαρακτηρίζεται από τις πολλές εγχώριες παραγωγές (27 τον αριθμό), ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (εικοσιτρείς στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο), πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.

Οι Θέμελης Γλυνάτσης, Σάββας Στρούμπος, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Τάρλοου, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρης Καραντζάς (Επίδαυρος), και Έκτορας Λυγίζος (Επίδαυρος),
αν και γνωστοί οι περισσότεροι στο ευρύ κοινό, κάνουν τις πρώτες σκηνοθετικές τους απόπειρες στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Ωστόσο δε λείπουν οι ξένες παραγωγές και τα μεγάλα ονόματα, στα οποία μας έχει συνηθίσει το Φεστιβάλ Αθηνών. Έτσι, φέτος θα δούμε τις παραστάσεις:
• “Ψευδοεξομολογήσεις” του Μαριβώ, σε σκηνοθεσία Λυκ Μποντύ, με την Ιζαμπέλ Υππέρ
• “Todo el cielo sobre la tierra”, σε σκηνοθεσία Αντζέλικα Λίντελ
• “Green Porno” με την Ιζαμπέλλα Ροσελλίνι
• “Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού” με τη Φιόνα Σω (εξέλιξη της παράστασης που είχαμε δει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου το 2012)
• “Ionesco Suite”, από τον Εμμανυέλ Ντεμαρσύ – Μοτά


“Todo el cielo sobre la tierra”

Στη μουσική θα δούμε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία θα μετατρέψει το Ηρώδειο σε… θερινό κινηματογράφο, του Kyklos Ensemble. Παρούσα θα είναι και η Καμεράτα, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει τους περισσότερους μουσικούς σε επίσχεση εργασίας. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος δήλωσε έντονα την υποστήριξή του εν μέσω χειροκροτημάτων, αναφέροντας ότι είναι αδιανόητο να κλείσει η Καμεράτα.

Από την Κίνα μας έρχεται ο Θεατρικός Οργανισμός Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν, για δύο παραστάσεις στην Πειραιώς 260, ενώ από Έλληνες καλλιτέχνες θα δούμε ένα ευρύ φάσμα ερμηνευτών, από τη Μαρία Φαραντούρη μέχρι τη Μόνικα, και από τη Μελίνα Τανάγρη μέχρι τη Μαίρη Λίντα, η οποία ήταν παρούσα και δέχτηκε το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα του κοινού κατά την αναφορά του ονόματός της.


Θεατρικός Οργανισμός Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν

Στο χορό ξεχωρίσαμε την προκλητική και παράτολμη διασκευή της “Λίμνης των κύκνων” από τη νοτιοαφρικανή Ντάντα Μαζίλο, που επιχειρεί να καταρρίψει τα στερεότυπα του κλασικού μπαλέτου, αλλά και τις ομοφοβικές διαθέσεις της πατρίδας της. Επίσης θα δούμε τον μεγάλο χορογράφο Γίρζι Κύλιαν στο έργο “East Shadow”, αλλά και πολλούς Έλληνες δημιουργούς, μεταξύ των οποίων οι Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Τζένη Αργυρίου, Λίντα Καπετανέα, Γιάννης Μανταφούνης.

“Λίμνη των κύκνων”

Παράλληλα, σε συνεργασία με το «Διάζωμα», η περσινή παράσταση “Γυναίκα της Ζάκυθος”, του Δ. Σολωμού, θα παρουσιαστεί σε 26 αρχαία θέατρα ανά τη χώρα. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, η παράσταση δεν θα κοστίσει τίποτα στην Πολιτεία, καθώς είναι παραγωγή του Δήμου Αβδελιώδη.

Ο κύριος Λούκος ανακοίνωσε επίσης την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών για την πραγματοποίηση μιας “ελληνικής εβδομάδας” στο Παρίσι και στο Βερολίνο, όπου νέοι Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς μέχρι και την ώρα της συνέντευξης τύπου ο κ. Λούκος δεχόταν προτάσεις για συμμετοχές! Στις τελευταίες προσθήκες είναι ο “Ματωμένος Γάμος” του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, μια ανάγνωση των “Αδερφών Καραμαζώφ” από έξι ηθοποιούς, με την επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα που θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, το “Θείο Τραγί” του Σκαρίμπα, από τον Άρη Μπινιάρη, μία παράσταση του Γ. Απέργη και της Βαλερύ Ντρεβίλ στο θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, καθώς και ένα αφιέρωμα στους τέσσερις πρώτους ρεμπέτες του Πειραιά, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά.

Σχετικά με τα οικονομικά του Φεστιβάλ, ο κ. Λούκος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 700.000 ευρώ σε σχέση με το 2013. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές παραγωγές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών, χωρίς όμως την οικονομική του στήριξη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη μετακίνηση του κοινού στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με πούλμαν, καθώς η περσινή χρονιά έδειξε ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλύψει ένα ταξίδι μέχρι το θέατρο.

Τέλος, στο κομμάτι των εικαστικών θα παρουσιαστούν μια έκθεση φωτογραφίας του Πάτροκλου Σκαφίδα, διαλέξεις με θέμα τη δημόσια τέχνη, σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ, μια εγκατάσταση από τη Στεφανία Στρούζα (που επιμελήθηκε και το εικαστικό κομμάτι του φεστιβάλ) και τον Απόστολο Βασιλόπουλο και μια έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 16 Αυγούστου. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.