«Αυτό σημαίνει φεστιβάλ: Φιέστα» είπε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ξεκίνημα της τελετής, εξηγώντας το γιατί πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης – παραλαβής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ. Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρέλαβε τη σκυτάλη από τον απερχόμενο διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, με τη μορφή μιας… αγκαλιάς. Η τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο «στρατηγείο» του Φεστιβάλ στο Σύνταγμα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Στην αναγκαιότητα της πρώτης «γιορτής» παράδοσης – παραλαβής επέμεινε ο απερχόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ το 2016, στην πρώτη συνέντευξη τύπου είχα πει ότι εγώ δεν παρέλαβα τίποτα, σήκωσα τη σκυτάλη από το έδαφος. Ήθελα όταν κλείσει ο δικός μου κύκλος, να παραδώσω τη σκυτάλη εγώ στον επόμενο. Στη διάρκεια της θητείας μου, ανέφερα την αναγκαιότητα αυτής της συνέχειας. Τι συμβαίνει και στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα παράδοσης από τον προηγούμενο στον επόμενο, η οποία σηματοδοτεί ακριβώς τη συνέχεια του έργου αυτών των οργανισμών; Θα έλεγα ότι οι υπουργοί πολιτισμού κατά κανόνα δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή ώστε ο νέος να συνυπάρξει με τον παλιό για να ενημερωθεί. Εύχομαι να αλλάξει αυτή η αντίληψη και η σημερινή μας παρουσία εδώ δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, προς όφελος της πολιτικής και του πολιτισμού μας». Θέση για απολογισμό δεν υπήρχε, καθώς αυτός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και φυσικά δεν ταίριαζε στο κλίμα της «φιέστας».

Την υπόσχεση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο ότι θα βρίσκεται δίπλα στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια για όσο χρειαστεί και τη βεβαιότητα του ότι εκείνη έχει όλες τις προδιαγραφές για να δοκιμαστεί σε αυτό, διαδέχθηκε η διευκρίνιση της Κατερίνας Ευαγγελάτου ότι «πότε δεν είναι αυτονόητη η διάθεση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτες, ειδικά όταν αυτοί είναι ενεργοί», ευχαριστώντας τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή για τη στενή τους συνεργασία και τη στήριξή του.

Όπως εδώ δεν υπήρχε χώρος για απολογισμούς, δεν υπήρχε χώρος και για πρώτες εξαγγελίες και υποσχέσεις από πλευράς της Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ενημέρωσης. Όμως, μας έδωσε μία γεύση από τις προσδοκίες της για το Φεστιβάλ. «Για εμάς το Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Ένας ανοιχτός διάλογος της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παγκόσμια. Μία απόλυτη γιορτή, μία συμπυκνωμένη περιπέτεια. Και σίγουρα μια γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος και του μέλλοντος, στην τέχνη, στην αισθητική και στην καλλιέργεια. Κάτι που θα ήθελα να είναι το φεστιβάλ, είναι να αποτελεί μία εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής μας ζωής. Μία εκρηκτική εξαίρεση».

Με την απουσία απολογισμών και εξαγγελιών, από τη σύντομη «φεστιβαλική» φιέστα έμειναν οι ευχαριστίες και οι ευχές, μαζί με την πεποίθηση της κ. Μενδώνη ότι «τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ άνοιξε στην πόλη, συγκέρασε την εγχώρια δημιουργία με σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό. Ο κ. Θεοδωρόπουλος έβαλε τον καλό του εαυτό αυτά τα χρόνια».