starΤα καλοκαίρια έχουμε ως γνωστόν πολλούς γάμους. Μερικοί από τους ωραιότερους γίνονται στα Κυκλαδονήσια. Γάμοι γνωστών, γάμοι φίλων μας, γάμοι διασήμων. Ο πιο μοναδικός γάμος είναι αυτός που γίνεται στη Σίφνο και μην παραλείψετε να τον απολαύσετε με μια μπύρα στο χέρι, μια μπύρα ΑΛΦΑ και είναι ο γάμος της γεύσης, ή αλλιώς το πάντρεμα της Σίφνου με μια περιοχή της Ελλάδας.

Έθιμο με πολύ μεγάλη γαστρονομική απόλαυση που γίνεται κάθε χρόνο και θα επαναληφθεί και φέτος στο απίθανο αυτό νησί με τη μεγάλη ιστορία στις 5, 6, και 7 Σεπτεμβρίου, με 26 περιοχές, 42 αποστολές και 311 φιλοξενούμενους. Αυτή τη χρονιά όλοι ετοιμάζονται για την 13η χρονιά του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», τον οποίο οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το τριήμερο Φεστιβάλ φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να τιμά τη μνήμη του γνήσιου τέκνου της Σίφνου Νικόλαου Τσελεμεντέ, του οποίου το όνομα είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής.

Πριν μιλήσουμε για το φεστιβάλ ας πούμε για την ιστορία του ανοίγοντας μία μπύρα ΑΛΦΑ: Η οικογένειά του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, και ήθελαν να γίνει συμβολαιογράφος αλλά εκείνος δούλευε στην ταβέρνα του θείου του και ερωτεύθηκε την κουζίνα. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο που εκείνη την εποχή ήταν διάσημο. Έτσι ο Νίκος έφυγε και σπούδασε μαγειρική στη Βιέννη και το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής», ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου. Στην Ελλάδα επέστρεψε δεκαετίες αργότερα ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν την μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα. Το όνομά του σήμερα είναι συνώνυμο και όσων μαγειρεύουν πολύ καλά.

Πίσω στη Σίφνο λοιπόν και οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου φιλοξενούν περιοχές από άλλα νησιά και άλλα μέρη που θα γίνει ο γάμος τους με την σιφνέικη κουζίνα. Η γαμήλια πομπή θα είναι γεμάτη φαγητά του τόπου και ο κουμπάρος θα ξεκινήσει από το σπίτι του Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα, η κουμπάρα από την Απολλωνία και με πομπή σε τέσσερα χωριά θα πάρουν το γαμπρό από το Άνω Πετάλι και τη νύφη από τον Αρτεμώνα. Στη μεγάλη αυτή γιορτή παντρεύονται γεύσεις, μνήμη, παράδοση και η διάθεση του κόσμου που πίνει τις παγωμένες μπύρες ΑΛΦΑ, τρώει και γλεντάει τη μεγάλη γιορτή, το τέλος του καλοκαιριού και την κυκλαδική γαστρονομία. Στο αποκορύφωμα της γιορτής το βράδυ, και ενώ κάθε περιοχή που παίρνει μέρος έχει το δικό της περίπτερο αρχίζουν οι χοροί υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων. Εδώ τα τακίμια αλλά και οι ζυγιές δηλαδή τα λαούτα και τα βιολιά ετοιμάζουν και απογειώνουν το πάρτι της παραδοσιακής μουσικής με το χορό να πρωταγωνιστεί.

Όλες οι Κυκλάδες μαγειρεύουν για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της τοπικής γαστρονομίας, μάλιστα το γλέντι ξεκινάει από νωρίς, από τις μαγευτικές σιφνέικες παραλίες, που μαζί με τα περίπτερα που έχουν ήδη στηθεί στην πλατεία του Αρτεμώνα και σας περιμένουν, έχουν σαν σειρήνες την αποστολή να σας δελεάσουν στη θάλασσα με κεράσματα εκεί που κολυμπάτε. Πατατάτο και χταπόδι, καλτσούνια και αμυγδαλωτά, κουφέτα και αλιοπιπερόπιτες, ένα ανακάτεμα γεύσης μοναδικό από κάθε τόπο που υπερήφανα παρουσιάζει τη μοναδική συνταγή του.

Στη γιορτή της γεύσης και της Σίφνου αν έχετε παιδιά θα ξετρελαθούν με τα παιδομαγειρέματα ενώ εσείς θα γνωρίζετε τις περιοχές από τη Μύκονο μέχρι την Τζιά και την Κύθνο και από την Κίμωλο μέχρι τη Σίκινο και τη Σύρο, τις μικρές και τις μεγάλες Κυκλάδες να παρουσιάζουν τις παραδοσιακές τους πίτες και μάλιστα υπό την επίβλεψη ονομαστών σεφ και πρέσβεων των μεσογειακών γεύσεων, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει η παγκοσμίως διάσημη για τη γεύση της αλλά και για το πήλινο τσουκάλι της -που και αυτό παράγεται στη Σίφνο και είναι ονομαστό σε διάσημες κουζίνες του κόσμου-, ρεβυθάδα, που ας μη γελιόμαστε είναι σαν να έχει καλύτερη γεύση στον τόπο της.

Πάρτε ένα πιάτο ρεβυθάδα, λεμόνι και ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα ΑΛΦΑ και δε θα ξεχάσετε ποτέ την εμπειρία.

Λίγο πιο κάτω οι επισκέπτες θα εντρυφήσουν σε μια παράξενη γεωγραφία, στους χάρτες του κόσμου όπως τους φτιάχνει η γεύση και σε ταξίδια που μοσχοβολάνε τις τοπικές κουζίνες του κόσμου από τη Βραζιλία μέχρι την Ιταλία, αλλά και σε ταξίδια γαστρονομίας και γεωγραφίας ελληνικά σε όλες τις Κυκλάδες που πάντα έχουν κάτι καινούργιο να μας δείξουν. Όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα σε δρώμενα μουσικά και νοσταλγικά ταξίδια μνήμης στους Έλληνες θαλασσινούς μέσα από βιώματα και τραγουδήματα, ενώ μη νομίζετε ότι πριν φύγετε από το νησί και τις γιορτές δε θα μάθετε αλλά και δε θα αγοράσετε πήλινα τσουκάλια και φανταστικά μπλε και πράσινα σιφνέικα κεραμικά και μάλιστα όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και τα παιδιά.

Στις αυλές στα στενά και τα σοκάκια του Αρτεμώνα όλα μοσχοβολούν Αιγαίο. Το μπλε της θάλασσας εκεί που ενώνεται με τον γαλανό ουρανό και το λευκό κύμα στα βάθη του ορίζοντα, τα σούρουπα που κοκκινίζουν τις άσπρες πεζούλες, τα βράδια με τον έναστρο ουρανό, τις μυρωδιές από τα θυμάρια και τα θαλασσινά που μαγειρεύονται. Κοιτάξτε ψηλά πέρα από τα φώτα της γιορτής τα πεφταστέρια, καθίστε σε ένα πεζούλι και γιορτάστε με τους ντόπιους, μάθετε και πείτε ιστορίες, τσουγκρίστε τα ποτήρια σας με μια παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ και ευχηθείτε στη χαρά της γιορτής. Τα καλοκαίρια στη Σίφνο κλείνουν με τον πιο νόστιμο και γιορταστικό τρόπο κάθε χρόνο.