Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια έλεγε ένα παλιό λαϊκό τραγούδι. Οι καιροί φυσικά αλλάζουν και ο σύγχρονος άνθρωπος έχει συνειδητοποιήσει το εφήμερον του πράγματος. Οπότε τι μένει από το ρητό; Η διασκέδαση! Κάθε χρόνο, από το 2003, στην περιοχή της Pêra στο Algarve της Πορτογαλίας, καλλιτέχνες αλλά και χομπίστες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται εκεί με σκοπό να δημιουργήσουν εφήμερες κατασκευές από άμμο σε μια έκταση 15.000 τετ. μέτρων.

Το Φεστιβάλ ονομάζεται Fiesa και λαμβάνει χώρα μεταξύ 25 Μαϊου με 25 Αυγούστου, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την έκθεση μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο το θέμα είναι διαφορετικό. Φέτος ήταν τα είδωλα και περπατώντας κανείς σε αυτήν την τεράστια έκταση μπορεί να δει από αρχαίους θεούς μέχρι τον Michael Jackson. Και φυσικά υπάρχει ειδικός χώρος με αδιαμόρφωτη άμμο όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να δοκιμάσει τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες-ή απλά να θυμηθεί τι καλά που πέρναγε με τα κουβαδάκια του μικρός και πόσο εθιστική είναι τελικά αυτή η εφήμερη αρχιτεκτονική.

To καλύτερο όμως είναι οτι η έκθεση είναι ανοικτή και το βράδυ. Μάλιστα υπάρχει ειδικός φωτισμός που κάνει την περιήγηση ακόμα πιο παραμυθένια, και πιο σουρρεαλιστική τη βόλτα ανάμεσα στα ετερόκλητα γιγάντια γλυπτά από άμμο. Γιατί η Fiesa είναι ένα φεστιβάλ που (ευτυχώς) δεν παίρνει και πολύ σοβαρά τον εαυτό του. Φιγούρες από τον πόλεμο των άστρων συνυπάρχουν με βουδιστικές θεότητες, ποπ στάρς και πολιτικούς ηγέτες. Και το συνοθύλλευμα όλων αυτών των εικόνων μοιάζει απολαυστικό!

Στο τέλος του Οκτωβρίου τα αγάλματα καταστρέφονται και ξαναγίνονται πάλι άμμος. Χους ει και εις χουν απελεύσει, ή όπως το έχει πει καλύτερα και ο Στέφανος Κορκολής, Σκόνη και θρύψαλα.

Μπείτε στο επίσημο site της έκθεσης για περισσότερες φωτογραφίες.