Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ (Rotterdams Philharmonisch Orkest) είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες της Ολλανδίας.

Ιδρύθηκε το 1918 σαν ερασιτεχνικό σύνολο και εξελίχθηκε σε επαγγελματική ορχήστρα. Η ορχήστρα έγινε γνωστή για την εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής, με έργα Ολλανδών συνθετών όπως ο Johan Wagenaar, ο Willem Pijper και ο Alphons Diepenbrock.

Με το Doelen κλειστό, και τις συναυλίες να έχουν ακυρωθεί, οι μουσικοί από τα σπίτια τους πλέον, ετοίμασαν για το κοινό μία εκτέλεση της 9ης του Μπετόβεν, τη μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συμφωνία συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823, όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ «Ωδή στη Χαρά», που είχαν εκδοθεί το 1785.

Ο ύμνος δεν συμβολίζει απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ποίημα Ωδή στη Χαρά εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν. Το 1972, η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν έγινε ο ύμνος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ύμνος δεν έχει λόγια, παρά μόνο μουσική. Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Γράφουν στο μήνυμά τους:

Από εμάς, για εσάς.

Προσαρμοζόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Οι δημιουργικές δυνάμεις μάς βοηθούν, ας σκεφτούμε έξω από τον εαυτό μας και ας χρησιμοποιήσουμε την καινοτομία για να διατηρήσουμε τη σύνδεσή μας και να λειτουργήσουμε μαζί. Γιατί αν το κάνουμε μαζί, θα πετύχουμε.