Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Τα μανιτάρια είναι μια καταπληκτική τροφή. Μία από τις φορές που είχα βρεθεί στο χωριό της μητέρας μου είχα την τύχη να πάω για «κυνήγι» άγριων μανιταριών. Το χωριό της μητέρας μου, όπως και του πατέρα μου, βρίσκεται στην Ήπειρο όπου ευδοκιμούν πολλά είδη μανιταριών. Έχοντας τον θείο μου ως οδηγό, απολαύσαμε μια υπέροχη βόλτα στο βουνό και μαζέψαμε μια συγκεκριμένη ποικιλία μανιταριών που γνώριζε καλά ο θείος μου. Αυτά ήταν και το βραδινό μας γεύμα. Τα ψήσαμε στο τζάκι, ρίξαμε λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι και τα απολαύσαμε μαζί με χωριάτικο ψωμί και λίγο κρασί. Ήταν πραγματικά ένα πολύ νόστιμο γεύμα και η γεύση τους έμοιαζε πολύ με αυτή του κρέατος. Μια απλή εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα! Τα απλά βιώματα έχουν, πιστεύω, περισσότερο νόημα από οτιδήποτε άλλο. Ο πολύς «θόρυβος» ή η υπερ-πληροφόρηση μας ευνουχίζει το μυαλό και την καρδιά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε επαφή με τους οικείους μας αλλά και με τη φύση. Στις απλές στιγμές βρίσκεται το νόημα και όχι στις «ιδανικές» συνθήκες.

Να έχεις τον νου σου! Αν θελήσεις να κάνεις εξόρμηση στη φύση για κυνήγι μανιταριών χρειάζεται οπωσδήποτε να ενημερωθείς από κάποιον ειδικό μιας και υπάρχουν και δηλητηριώδη είδη. Τα μανιτάρια είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Μέσα σε πίτες, σάλτσες ή ακόμη σκέτα με λίγο κρασί και ελαιόλαδο. Παρακάτω θα διαβάσεις μια συνταγή για ένα νόστιμο ορεκτικό με φουρνιστά μανιτάρια portobello με γέμιση μοσχαρίσιου κοκκινιστού κιμά και επίστρωση λιωμένης μοτσαρέλας!

Προετοιμασία 20 λεπτά, μαγείρεμα 30 λεπτά, μερίδες 8

Υλικά για τα μανιτάρια

8 φρέσκα μανιτάρια portobello
Χοντρό αλάτι, ξερό θυμάρι, λιγο ελαιόλαδο και βούτυρο

Υλικά για τον κιμά

300kg μοσχαρίσιος κιμάς
μισό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
45ml ρετσίνα
20ml ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο)
120gr τριμμένη ντομάτα (έτοιμη συσκευασία ντομάτας)
20gr πελτές ντομάτας
1κγ καστανή ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, ξερό θυμάρι και καπνιστή πάπρικα

Υλικά για την επικάλυψη:

100gr τριμμένη μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου.

Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά.

Μόλις κάψει το τηγάνι ρίχνω λίγο ελαιόλαδο. Αφού κάψει και το ελαιόλαδο, προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαγειρεύω για 1-2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει το χρώμα τους.

Ταυτόχρονα, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C.

Στη συνέχεια προσθέτω τον κιμά στο τηγάνι και τον δουλεύω γρήγορα με την κουτάλα μου ώστε να γίνει μικρά κομμάτια. Ουσιαστικά, ανακατεύω και πιέζω μαλακά με την κουτάλα το κρέας για να δημιουργηθούν αυτά τα μικρά κομματάκια του κιμά. Ο κιμάς τώρα πρέπει να έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα και από κόκκινος να γίνεται σιγά-σιγά καφέ. Σε αυτό το σημείο προσθέτω τη ρετσίνα, το ξύδι και τα μπαχαρικά (εκτός από τη ζάχαρη).

Αφού περάσουν 1-2 λεπτά προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμη.

Χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύω για άλλα 15-20 λεπτά και απομακρύνω από την εστία. Αν χρειαστεί να προσθέσω επιπλέον υγρό στοιχείο μπορώ να συμπληρώσω λίγο ζεστό νερό.

Παράλληλα, πλένω τα μανιτάρια με μια νωπή πετσέτα (ή χαρτί κουζίνας) και τα καθαρίζω προσεκτικά από το κοτσάνι τους. Τα τοποθετώ σε ένα μπολ και τα πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ξερό θυμάρι.

Τα μεταφέρω πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προσθέτω μισή κουταλιά του γλυκού βούτυρο στο κέντρο του κάθε μανιταριού.

Μεταφέρω το ταψί στον φούρνο και μαγειρεύω για 15 λεπτά.

Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος των μανιταριών τα αφαιρώ από τον φούρνο και αυξάνω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200° C.

Χρησιμοποιώ ένα μεγάλο κουτάλι και προσθέτω προσεκτικά τον μαγειρεμένο κιμά σε κάθε ένα από τα μανιτάρια.

Στη συνέχεια, προσθέτω από πάνω και τη μοτσαρέλα και μεταφέρω στον φούρνο για 5-6 λεπτά.

Τέλος, αφαιρώ το ταψί από τον φούρνο, σερβίρω τα γεμιστά μανιτάρια και απολαμβάνω!