82 έργα από 40 ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική έφτασαν στο Πράδο, με αφορμή την έκθεση “Fra Angelico and the Rise of the Florentine Renaissance” αφιερωμένη στην καλλιτεχνική σημασία της πρώιμης Φλωρεντινής Αναγέννησης μεταξύ του 1420-1430, που επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική προσωπικότητα του Φρα Αντζέλικο.

Με επίκεντρο της έκθεσης το διάσημο Ευαγγελισμό που παρουσιάζεται σε όλο του το μεγαλείο μετά την πρόσφατη αποκατάστασή του και την Παναγία με το Ρόδι που αποκτήθηκε πρόσφατα από το Πράδο, η έκθεση περιλαμβάνει και άλλους διάσημους ζωγράφους της εποχής όπως του Φίλιππο Λίππι, τον Μαζάτσο, τον πρώτο μεγάλο ζωγράφο της Ιταλικής Αναγέννησης και σύμφωνα με τον Τζόρτζο Βαζάρι, καλύτερο ζωγράφο της γενιάς του, και τον Μαζολίνο ντα Πανικάλε.

Ο Φρα Αντζέλικο, Ιταλός δομινικανός μοναχός και ζωγράφος της Σχολής της Φλωρεντίας κατά την πρώιμη Αναγέννηση, γνωστός και ως «ευλογημένος», γεννήθηκε κοντά στη Φλωρεντία. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μονή του τάγματος των Δομινικανών στο Φιέζολε, ενώ ξεκίνησε να δημιουργεί νωπογραφίες στη γυναικεία μονή του Σαν Μάρκο της Φλωρεντίας.

Επηρεασμένος από τον Τζιότο, άρχισε να ζωγραφίζει πίνακες αποκλειστικά με θρησκευτικά θέματα. Οι εικόνες που μας άφησε αποπνέουν έναν παράξενο μυστικισμό. Ο ίδιος πίστευε ότι η τέχνη είναι μια έκφανση θρησκευτικής προσήλωσης. Η χρωματική τελειότητα, η αφήγηση που ξεπερνά τον τόπο και το χρόνο και οι κανόνες που χρησιμοποιούσε στο σχεδιασμό θεωρήθηκαν πρόδρομοι του αναγεννησιακού ύφους.

Το εργαστήριό του ήταν από εκείνα που βοήθησαν σημαντικά στην αναγέννηση των τεχνών στη Φλωρεντία, καθώς τα έργα του Φρα Αντζέλικο ήταν από τα πρώτα στα οποία γινόταν χρήση της προοπτικής, κάτι άγνωστο στο μέχρι τότε λεξιλόγιο της τέχνης.

Archangel Gabriel Annunciate

The Healing of Palladia by Saint Cosmas and Saint Damian

The Annunciation

The Virgin with the Pomegranate

Info έκθεσης:

Fra Angelico and the Rise of the Florentine Renaissance | 28 Μαΐου 2019 – 15 Σεπτεμβρίου 2019 | Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη