Το Athens Fringe Festival άνοιξε ξανά το Σάββατο 1 Ιουνίου τις πόρτες του στο κοινό. Εκτός από εργαστήρια, εκθέσεις, performances και πολλά ακόμα, μας υπόσχεται και μουσικές. Μουσικές πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες από νέους αλλά και πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της Αθηναϊκής σκηνής. Από την ευρεία γκάμα των μουσικών που θα παρουσιαστούν, εμείς επιλέξαμε 3 μπάντες να μας μιλήσουν σχετικά με τη συμμετοχή τους στο Athens Fringe Festival και την επικειμένη εμφάνισή τους στο Βρυσάκι. Σας δίνουμε λοιπόν, ένα μικρό δείγμα του τι θα ακούσουμε τις επόμενες δύο (παρά κάτι) βδομάδες στο γραφικό κτίριο της Πλάκας.

Belleville

Με σειρά εμφάνισης λοιπόν, οι πρώτοι που θα παρακολουθήσουμε στο Βρυσάκι την Πέμπτη στις 6 του Ιουνίου είναι οι Belleville . Ακόμα και η επιλογή του ονόματός τους από τη γαλλική ταινία Les Triplettes de Belleville μαρτυρά jazz και swing επιδράσεις. Οι ίδιοι μας πληροφορούν ότι δεν υπηρετούν ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος αλλά την κοινή αισθητική αυτού που ονομάζουμε cabaret. Διασκευάζουν κομμάτια άλλοτε σκοτεινά, άλλοτε φωτεινά και χαρούμενα, ακόμα και εντελώς διαφορετικού είδους που κανείς δεν θα περίμενε, και τα μεταμορφώνουν. Μεταμορφώνονται κι οι ίδιοι με τα καπέλα και τα πούπουλά τους και μας καλούν να χορέψουμε, να γελάσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί τους σε μια ρετρό μεσοπολεμική ατμόσφαιρα!

Το διαφορετικό που προσφέρει το Fringe Festival, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, γι’ αυτό άλλωστε και δεν μπόρεσαν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό, είναι η ευκαιρία που δίνεται στους νέους καλλιτέχνες σαν και τους ίδiους να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας μεγάλος δημιουργικός οίστρος στην καλλιτεχνική κοινότητα. Το κοινό πρέπει πλέον να ακούσει όσα καινούρια και φρέσκα συμβαίνουν στα μουσικά πράγματα και να δει ότι πέρα απ’ αυτό που ήδη γνωρίζει, ίσως υπάρχουν κάποια “κρυμμένα διαμαντάκια”, τα οποία είναι ακόμα ακατέργαστα αλλά μπορούν να προσφέρουν πολλά στη μουσική της Αθήνας και όχι μόνο. Γι’ αυτό και δράσεις όπως το Fringe Festival πρέπει να υποστηρίζονται από τους καλλιτέχνες, “φτασμένους” και μη.

Οι ιστορίες για κρουστά του Βασίλη Βασιλάτου

Οι ιστορίες για κρουστά του Βασίλη Βασιλάτου, παρ’ όλο που δεν είναι πια μόνο για κρουστά, αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν όνομα καθώς τα κρουστά είναι αυτά που σηματοδοτούν την μπάντα και την ιστορία της. Ο Βασιλάτος με την παρέα του έχουν παίξει από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι μικρές επαρχιακές πλατείες της χώρας, δεν χάνουν όμως το κέφι τους και με το ευέλικτο μουσικό τους πρόγραμμα θα μας δώσουν την ευκαιρία να τους απολαύσουμε γι’ ακόμα μια φορά στο πλαίσιο του Fringe Festival την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Το μουσικό είδος που υπηρετούν δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί, ο Βασιλάτος πάντως πολύ εύγλωττα, αλλά και με την ειλικρίνεια ότι ο τίτλος δεν είναι δικής του έμπνευσης, το χαρακτήρισε “δημοτικό underground”. Το ethnic και το balkan συνδιαλέγονται με την ιρλανδική παράδοση, την Αφρική και την κοντινή Ανατολή, σε κομμάτια άλλα διασκευασμένα και άλλα γραμμένα από τον ίδιο το Βασιλάτο. Το παραδοσιακό, πάντα μπλεγμένο με σύγχρονα στοιχεία, κατέχει κυρίαρχο ρόλο στο πρόγραμμα της μπάντας, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί μια αντίδραση στην ομογενοποιημένο χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης. Κι όλα αυτά μαζί συνθέτουν πάντα ένα δυνατό και γεμάτο ενέργεια live. Είναι βέβαιο ότι παρά το μικρό χώρο στο Βρυσάκι, οι Ιστορίες για Κρουστά μαζί με τον Βασίλη Βασιλάτο θα δώσουν (άμα καταφέρουν να χωρέσουν τελικά) τον καλύτερό τους εαυτό.

Η μπάντα επέλεξε να συμμετάσχει στο Fringe Festival καθώς δίνει την ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους στο κοινό. Μπορεί βέβαια ο Βασίλης Βασιλάτος να μην τα χρειάζεται όλα αυτά, αλλά σίγουρα δίνεται μια ώθηση σε όσους μουσικούς, και όχι μόνο, ξεκινούν τώρα.

The 7 Frogs

Οι 7 Frogs είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2009 από τον Θανάση, τον Γιώργο και τον Φώτη. Στις αρχές του 2010, δύο ακόμα μέλη, ο Άλεξ κι ο Αντρέας ολοκλήρωσαν τη σύνθεση και όλοι μαζί πια ξενίκησαν να δημιουργούν τη δική τους μουσική. Οι επιρροές των παιδιών προέρχονται κυρίως από τη βρετανική pop/rock. Οι ίδιοι δεν θέλουν να χαρακτηρίσουν το είδος που πάιζουν αλλά σίγουρα αυτό που τους εκφράζει καλύτερα είναι η κουλτούρα του indie και του DIY. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς κρατώντας το CD EP τους (Ιανουάριος 2011) και το 7’’ Vinyl (Μάρτιος 2012), τα οποία ήδη φιλοξενούνται από διάφορα indie labels σε Αγγλία και Αμερική. Αυτό που οπωσδήποτε αξίζει να σημειωθεί για τους 7 Frogs είναι οι ζωντανές τους εμφανίσεις. Όταν αυτές δεν είναι full set, παίρνουν τη μορφή των take away shows (συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους με εναλλακτικό εξοπλισμό), τα οποία εδώ και ενάμισι χρόνο πραγματοποιούν στις γειτονιές της Αθήνας.

Όσο για το Fringe Festival, οι 7 Frogs θεωρούν ότι δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ. Στο πλαίσιό του παρουσιάζεται η δουλειά ανθρώπων που ασχολούνται και με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Αυτό του προσδίδει μια διαφορετική αισθητική σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό είναι και το στοιχείο που τους αρέσει. Πιστεύουν ότι μέσω του Fringe γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν όχι μόνο καλλιτέχνες του «κυρίου» ρεύματος αλλά και άλλοι πιο ανεξάρτητου ήθους. Όσοι πιστοί των 7 βατράχων, προσέλθετε να τους απολαύσετε την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Βρυσάκι!

Τρεις διαφορετικές μουσικές από τρεις διαφορετικές και ιδιαίτερες μπάντες, περιμένουν να μας ταξιδέψουν μουσικά σε τόπους πραγματικούς αλλά και φανταστικούς, κι όλα αυτά είναι απλά ένα δείγμα του τι θα ακούσουμε στο Athens Fringe Festival. Ραντεβού λοιπόν στο Βρυσάκι!