Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Τα μπισκότα είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή σνακ στον δυτικό κόσμο. Έχουν, όπως και η σοκολάτα, αυξημένη κατανάλωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είμαι σίγουρη πως έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου τον συνδυασμό σοκολατένιο μπισκότο μαζί με ένα ποτήρι γάλα. Είναι μαγική η στιγμή που γεύεσαι αυτήν τη γλυκιά, συνήθως, γεύση του μπισκότου. Οι αναμνήσεις, επίσης, που ενεργοποιούνται με γνώριμες μυρωδιές είναι και αυτές πολύ όμορφες😊.

Για να αναβιώσεις, κάποιες, ευχάριστες αναμνήσεις από μυρωδιές πχ. κέικ, μπισκότων και μελομακάρονων χρειάζεται να δημιουργήσεις τη συνθήκη. Χρειάζεται δηλαδή να αποφασίσεις να φτιάξεις τα δικά σου μπισκότα αντί να τα αγοράσεις. Τα αρώματα που ευωδιάζουν στην κουζίνα, μετά από το ψήσιμό τους, σε κάνουν να νιώθεις πως άξιζε τον κόπο. Αν μη τι άλλο, οι αναμνήσεις μας είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που «κουβαλάμε» στη ζωή μας.

Εκτός από το παραπάνω, συναισθηματικό κίνητρο, υπάρχουν φυσικά και άλλοι λόγοι που ίσως σε κινητοποιήσουν να ξεκινήσεις να παρασκευάζεις τα δικά σου σνακ. Πρωτεύων λόγος είναι η ποιότητα των πρώτων υλών. Ίσως να γνωρίζεις πως η πλειοψηφία των τυποποιημένων μπισκότων περιέχει πάρα πολλά συστατικά αρκετά από τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό σου. Ένα βασικό υλικό που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες είναι για παράδειγμα το ιμβερτοποιημένο σιρόπι ζάχαρης. Είναι μια χημική ουσία που βοηθάει στη συντήρηση των αρτοσκευασμάτων, βελτιώνει τη ρευστότητα και μειώνει την κρυστάλλωση άλλων υλικών που περιέχουν (πχ. η γέμιση σοκολάτας σε ένα κέικ διατηρεί τη ρευστότητά της για αρκετό καιρό). Ένα άλλο παράδειγμα, γνώριμο για όσους ασχολούνται με τις ετικέτες τροφίμων, είναι το φοινικέλαιο. Η συγκεκριμένη λιπαρή ουσία χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις βιομηχανίες τροφίμων λόγω του χαμηλού του, αλλά όχι μόνο, κόστους. Έρευνες αναφέρουν πως η υπερβολική κατανάλωση ευθύνεται για καρδιακά προβλήματα. Θα πρότεινα να αρχίσεις να διαβάζεις τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζεις. Θα εκπλαγείς με τα πόσα άγνωστα υλικά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των μπισκότων, του ψωμιού και του κέικ. Θα χαρώ πολύ αν καταφέρω να σε βοηθήσω να δεις πως υπάρχει και άλλος τρόπος να τρέφεις τον οργανισμό σου εκτός από την κατανάλωση τυποποιημένων τροφών.

Μετά από την παραπάνω ανάλυση, να αναφερθώ στη συνταγή μπισκότων που είναι λίγο διαφορετική. Έχω χρησιμοποιήσει 100% αλεύρι ολικής άλεσης, κόκκινη γλυκοπατάτα🍠🍠, φρέσκο αβοκάντο 🥑🥑 , 100% σκόνη κακάο και μεγάλα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος.

Προετοιμασία 45 λεπτά, ψήσιμο 25 λεπτά, μερίδες 15-20

Υλικά

2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

100gr σκόνη κακάο

1/2 κγ baking powder

2 μέτριες γλυκοπατάτες (ψημένες)

1 ώριμο αβοκάντο

60gr στέβια

2κς σιρόπι σφενδάμου

1 βανιλίνη

150gr σοκολάτα της επιλογής σου (χρησιμοποίησα γάλακτος)

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Πλένω τις γλυκοπατάτες και τις τοποθετώ πάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνω στους 180 ° C για 35 λεπτά.

Παράλληλα, ζυγίζω όλα τα υλικά. Καθαρίζω το αβοκάντο και το δουλεύω στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μαζί με τη στέβια.

Στη συνέχεια, προσθέτω το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο* και τη βανιλίνη.

Παράλληλα κοσκινίζω το αλεύρι (να ακολουθείς πάντα αυτό το βήμα σε όλες τις παρασκευές που περιέχουν αλεύρι γιατί έτσι δεν θα έχεις κόμπους στις ζύμες σου).

Μόλις ψηθούν οι γλυκοπατάτες (δεν κλείνεις τον φούρνο), τις καθαρίζω από τη φλούδα τους, τις πολτοποιώ στο μπλέντερ και τις μεταφέρω στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω ώσπου να έχω ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Τέλος προσθέτω το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύω μαλακά. Αν θέλεις να προσθέσεις τα κομμάτια σοκολάτας μέσα στη ζύμη, τότε τα προσθέτεις σε αυτό το βήμα στο μείγμα. Εγώ επέλεξα να προσθέσω τα κομμάτια της σοκολάτας στο τέλος από πάνω.

Τοποθετείς ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και παίρνεις μια ποσότητα από το μείγμα ίση με μια κουταλιά της σούπας και την τοποθετείς στο ταψί.

Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Αν δεν πρόσθεσες τη σοκολάτα μέσα στη ζύμη, τότε, τοποθετείς σε αυτό το βήμα 2-3 κομμάτια σε κάθε μπισκότο.

Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25 λεπτά.

Αφήνεις λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνεις!

Συντηρούνται 2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και 4-5 στην συντήρηση.

*Καλό είναι να κοσκινίσεις το κακάο πριν το προσθέσεις στο μείγμα.