Η έλευση ενός παιδιού είναι μια μοναδική, αφοπλιστική εμπειρία που δύσκολα μπορεί να μπει σε στενούς ορισμούς και απόλυτες περιγραφές. Μια βαθιά προσωπική διαδρομή με κοινές ωστόσο και γνώριμες δοκιμασίες που κάθε μητέρα μπορεί να αναγνωρίσει και να μοιραστεί. Μια διαδρομή με μοναχικές, απαιτητικές αλλά ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές στιγμές. Και η Polly Dunbar, μία από τις πιο δημοφιλείς και βραβευμένες εικονογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε τον τρόπο να αιχμαλωτίσει σε εικόνες, την παρακαταθήκη των παιδιών της σε μερικά χρόνια. Τα σκίτσα αυτά συγκεντρώθηκαν κι έγιναν ένα συγκινητικό, τρυφερό και σίγουρα χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο Γεια μαμά που κάθε μητέρα θα αναγνωρίσει στις σελίδες του την ίδια.

Όπως αναφέρει η εικονογράφος στην εισαγωγή του βιβλίου «Ελπίζω ότι εκτός από την ολοκληρωτική εξάντληση και το απόλυτο πανδαιμόνιο που χαρακτηρίζουν τη μητρότητα, κατάφερα να απεικονίσω ένα μέρος της μαγείας όλης αυτής της περιόδου».

Το βιβλίο έχει τη μορφή εικονογραφημένου ημερολόγιου και χωρίζεται σε φάσεις ζωής, ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας στιγμή που παίρνεις στην αγκαλιά σου το νεογέννητο μέχρι και τα πρώτα κιόλας χρόνια του, ίσως λίγο προτού πάει στο σχολείο. Τα σκίτσα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και συχνά αναλαμβάνουν και τον ρόλο του αφηγητή.

Με αφορμή τη νέα αυτή κυκλοφορία, μιλήσαμε με την Polly Dunbar.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ως μητέρα ανά πάσα στιγμή είσαι έτοιμη για τα πάντα, δεν μπορείς να κάνεις βήμα πίσω και πρέπει όλα να τα δεχτείς. Ξεκίνησα να καταγράφω την καθημερινότητά μου με τα δύο αγόρια μου γιατί ένιωσα ότι κάθε μικρή τοσοδούλικη στιγμή θα περάσει πολύ γρήγορα. Το βρήκα επίσης θεραπευτικό να μπορώ να σκιτσάρω, να απεικονίσω τις λιγότερο μαγικές στιγμές. Τα σκίτσα μου έγιναν ένα μέρος όπου μπορούσα να αφεθώ και να μοιραστώ τα πάντα.

Υπήρχε από την πρώτη στιγμή η ιδέα να εκδόσεις αυτά τα σκίτσα;

Δεν ήταν αρχικά αυτή η πρόθεσή μου μέχρι τη στιγμή που άρχισα να ποστάρω τα σκίτσα μου στο Instagram και να λαμβάνω συνεχώς σχόλια από τον κόσμο πως πρέπει να τα βάλω όλα σε ένα βιβλίο. Ένιωσα πραγματικά κατενθουσιασμένη όταν υπέγραψα το συμβόλαιο να εκδοθεί το βιβλίο γιατί τότε ήταν η στιγμή που μπόρεσα να τα δω όλα μαζί στο σύνολό τους και να δημιουργήσω την αφήγηση. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό για μένα καθώς αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πιο προσωπικό και ειλικρινές έχω ποτέ γράψει. Ένας φίλος μου το περιέγραψε ως ένα γράμμα αγάπης προς τα αγόρια μου και σίγουρα είναι ένας υπέροχος τρόπος να αποτυπώσεις και να απαθανατίσεις την παιδική τους ηλικία.

Πώς ήταν η διαδικασία που ακολούθησες για τα σκίτσα; Υπήρχαν κάποιες στιγμές σιωπής στο σπίτι που επέτρεπαν στην έμπνευσή σου να αναδυθεί;

Τα σκίτσα έγιναν κυρίως σε ένα μπλοκ σκιτσογραφίας πάνω στα πόδια μου όταν όλη η οικογένεια περιστρεφόταν γύρω μου. Τείνω να αρπάζω τις ευκαιρίες από εδώ και από εκεί. Ωστόσο βρίσκω πάντα χρόνο στο τέλος της ημέρας, όταν τα παιδιά παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση να σκιτσάρω και να αποτυπώσω το πώς νιώθω κάθε μέρα.

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των αγοριών σου όταν είδαν ολοκληρωμένο το βιβλίο;

Τα αγόρια μου είχαν ήδη δει τα σχέδια μου κατά τη δημιουργία τους, δεν διερωτήθηκαν ποτέ για το τι έκανα. Στο μυαλό τους η ζωγραφική είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε κάνει. Και πραγματικά λάτρεψαν το βιβλίο όταν το είδαν ολοκληρωμένο, κι έμεινα έκπληκτη από το πόσο συνδέθηκε μαζί του ο μεγάλος μου γιος. Γέλασε σε όλα τα «σωστά» σημεία και νομίζω πως του έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσει πολλά για το τι σημαίνει να είσαι μητέρα – έχουμε και συναισθήματα..!

Έχεις υιοθετήσει κάποιες αναγνωστικές συνήθειες με τα παιδιά στο σπίτι;

Μαζί με τον σύντροφό μου τους διαβάζουμε κάθε βράδυ από τότε που ήταν κιόλας μωρά. Νιώθω τυχερή που στο σπίτι μας έχουμε τόσα πολλά εικονογραφημένα βιβλία καθώς εδώ και τόσα χρόνια ασχολούμαι με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το μυστικό για μια ευτυχισμένη μητρότητα δίχως ενοχές και τύψεις;

Αυτό είναι κάτι που ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω. Νιώθω συνεχώς έκπληκτη από το τεράστιο αίσθημα ευθύνης και αγωνίας που έχεις όταν αποκτάς ένα παιδί. Με το δεύτερο γιο μου τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα γιατί ένιωθα πως μπορούσα λίγο να χαλαρώσω, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχω κάθε στιγμή και να σταματώ κάθε πέσιμο. Το να μην είσαι τέλειος δεν είναι απολύτως κακό αρκεί να υπάρχει πάντα αγάπη.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη πρόκληση για μια μητέρα;

Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι να μπορέσεις να λειτουργήσεις φυσιολογικά και να είσαι ευτυχισμένη ακόμα κι όταν ξυπνάς από τις τέσσερις τα ξημερώματα – το οποίο ισχύει τις περισσότερες ημέρες.

Λίγα λόγια για την Polly Dunbar

Tο µπεστ σέλερ βιβλίο της Penguins κέρδισε αρκετά βραβεία, συµπεριλαµβανοµένων των BookTrust Early Years Award, Nestle Silver Children’s Book Prize και Red House Children’s Book of the Year Award και ήταν στη βραχεία λίστα για το Kate Greenaway Medal. Η ίδια βρίσκεται στη λίστα των δέκα καλύτερων εικονογράφων του BookTrust.

Έχει εικονογραφήσει βιβλία του David Almond, του Michael Morpurgo και της µητέρας της, Joyce Dunbar. Έχει επίσης εικονογραφήσει τα βιβλία του Eoin McLaughlin µε τίτλο Η αγκαλιά και Μέχρι ν’ αγκαλιαστούµε, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχµιο. Έγραψε και εικονογράφησε τη σειρά Tilly and Friends, που έγινε τηλεοπτική σειρά, και πολλές άλλες ιστορίες της έχουν δραµατοποιηθεί. Το 2006 ίδρυσε µε την Katherine Morton τη βραβευµένη οµάδα κουκλοθέατρου Long Nose Puppets.

Το βιβλίο «Γειά μαμά» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο