Καμιά φορά η τέχνη μπορεί να είναι ενοχλητική. Όπως η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Vorm – Fellows – Attitude” που παρουσιάζει η ομάδα Gelatin στο Μουσείο Boijmans van Beuningen στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. H καλλιτεχνική κολεκτίβα με έδρα τη Βιέννη, γνωστή για τα προκλητικά της έργα που θέλουν να μάχονται κάθε λογής ταμπού, δημιούργησε μία σειρά από γιγάντια… κόπρανα και καλεί τους επισκέπτες του Μουσείου να περπατήσουν ανάμεσα τους, φορώντας «γυμνά κοστούμια» σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη των αρσενικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Φωτο: Jason Schmidt

Φωτο: Jason Schmidt

Οι τέσσερις καλλιτέχνες πίσω απ’ την Gelatin (Wolfgang Gantner, Ali Janka, Florian Reither και Tobias Urban) ξόδεψαν μόνο δύο εβδομάδες για να φτιάξουν την αμφιλεγόμενη in situ εγκατάσταση από γύψο και καφέ πηλό, η οποία προκαλεί ήδη το – αρνητικό – ενδιαφέρον κοινού και δημοσιογράφων. Από την άλλη πλευρά, η διεύθυνση του Μουσείου δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να παρουσιάζει τα περιττώματα ως έργο τέχνης, κατά τα λεγόμενα του Διευθύνοντα Συμβούλου του Μουσείου, κ. Sjarel Ex.

Φωτο: Jason Schmidt

Φωτο: Jason Schmidt

“Θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που τόσο οι εχθροί όσο και οι λάτρεις της τέχνης θα συμφωνήσουν σε ένα πράγμα”, δήλωσε χαμογελώντας ο κ. Sjarel Ex. “Ότι αυτή η τέχνη είναι… σκατά”. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είχε δισταγμούς για την ανάθεση του έργου, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να έχει βαθύτερη ερμηνεία. Η ερμηνεία, πάντως, που δίνουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είναι και τόσο βαθυστόχαστη: “Είναι μια έκθεση για όλους όσους πιστεύουν ότι η σύγχρονη τέχνη είναι… σκατά. Πρέπει να έρθουν και να δουν αυτό το σόου από σκατά. Θα νιώσουν ικανοποίηση”.

Το έργο των Gelatin ανέκαθεν ήταν απωθητικό, βάναυσο, ακατέργαστο και συνειδητά παράλογο. Στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει μια τεράστια “ανθρώπινη τούρτα γενεθλίων”, η οποία αποτελούνταν από γυμνούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν στον πρωκτό τους αναμμένα κεράκια! Το μακρινό 2000, είχαν εισβάλει παράνομα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου των Η.Π.Α. και είχαν εγκαταστήσει στον 91ο όροφο ένα μικρό μπαλκόνι (η καλλιτεχνική τους παρέμβαση διήρκεσε μόλις 19 λεπτά). Το 2005, η καλλιτεχνική τους παραγωγή περιελάμβανε ένα γλυπτό κατασκευασμένο από κατεψυγμένα ούρα και ένα τεράστιο ροζ λαγουδάκι, το οποίο άφησαν να αποσυντεθεί σε ένα βουνό των Ιταλικών Άλπεων.

Το 2005, οι Gelatin άφησαν ένα τεράστιο ροζ λαγουδάκι να αποσυντεθεί σε ένα βουνό των Ιταλικών Άλπεων

Το 2005, οι Gelatin άφησαν ένα τεράστιο ροζ λαγουδάκι να αποσυντεθεί σε ένα βουνό των Ιταλικών Άλπεων

Ο επιμελητής της έκθεσης, Francesco Stocchi, παρομοίασε τους καλλιτέχνες με σαπούνι. “Εκεί που νομίζεις ότι τους κρατάς, γλιστρούν μακριά σου, αφήνοντας την εσάνς τους στα χέρια σου”. Η έκθεση συγκαταλέγεται σε μια στροφή που επιχειρεί το Boijmans van Beuningen να δώσει χώρο και πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους σ’ ένα σημαντικό ολλανδικό Μουσείο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου 2018.