starΗ «Γη Μυλοποτάμου» θα γίνει φέτος τον Αύγουστο για έκτη χρονιά. Τέχνη, πολιτισμός και παραγωγή, σε μια μεγάλη γιορτή που δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, αλλά μια διοργάνωση που έχει ρίζες στην αρχαιολογία, την παράδοση, τη γεύση και τον τόπο. Πολιτιστικοί σύλλογοι και προϊόντα καθώς και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται και παράγουν στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Μυλοποτάμου έχουν μια μοναδική δυνατότητα να μαζευτούν όλοι μαζί να τσουγκρίσουν ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ και να γιορτάσουν για τη δημιουργικότητα, την ανάδειξη των θετικών προοπτικών για την ευρύτερη κοινωνία του Μυλοποτάμου και την καθιέρωση του σαν μια επαρχία που αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στην κρίση.

Ας κάνουμε πριν από όλα μια βόλτα στον Μυλοπόταμο. Το Πέραμα, η κωμόπολη στην οποία γίνεται η γιορτή στην καρδιά του Αυγούστου, βρίσκεται ανάμεσα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του Μυλοποτάμου και γνωστό από την περίοδο της Ενετοκρατίας με το όνομα Βασιλικό Πέραμα (1583). Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ρέθυμνο, το έκαψαν μαζί με τα γειτονικά χωριά. Στη θέση Γρίβιλα βορειοανατολικά του Περάματος και κυρίως δεξιά του δρόμου προς τον Πάνορμο, εντοπίστηκαν υπολείμματα εκτεταμένου συνοικισμού που παρουσίασε μεγάλη ακμή στην Υστερομινωική εποχή. Είναι ίσως η θέση της αρχαίας Αυλώνος. Η κεραμική της περιοχής χρονολογείται από την Πρωτομινωική μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο. Τέλος στη θέση Παλαιοκκλησιά εντοπίστηκαν υπολείμματα Ρωμαϊκής εγκατάστασης. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν παλιές οικογένειες του χωριού αλλά ο πρώτος κάτοικος που είναι καταχωρημένος κατά αλφαβητική σειρά είναι ο Άγιος Αναστάσιος του Γεωργίου, γεννημένος το 1880 στη Φολέγανδρο.

Η ντόπια παραγωγή πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες των κατοίκων που πιστεύουν στην εξωστρέφεια κι έτσι όταν μαζεύονται στο χώρο του Δημαρχείου για τη «Γη Μυλοποτάμου» θέλουν να δείξουν σε ντόπιους και επισκέπτες που δροσίζονται με μια παγωμένη μπύρα ΑΛΦΑ στο χέρι την ιστορία του χωριού, τις δράσεις του συλλόγου, το φυσικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του, τις αρχαιότητες, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες, καλλιτέχνες, εικαστικούς ή και συγχρόνους πολίτες απ’ όπου κατάγονται και που διαπρέπουν στους τομείς τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο κάθε σύλλογος που φτάνει εκεί παρουσιάζει το δικό του θέμα.

Πρωταγωνιστές της γιορτής και οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη προϊόντα της γης του Μυλοποτάμου ή η παραγωγική τους διαδικασία συντελείται εξ ολοκλήρου στον Μυλοπόταμο ή έχουν καταφέρει την είσοδο τους σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και οι καλλιτέχνες δημιουργοί οποιασδήποτε μορφής που συμμετέχουν στα δρώμενα της περιοχής, όπως ένας χορευτικός όμιλος, μια θεατρική ομάδα, αλλά και εικαστικοί.

Εκτός από τα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, τις λύρες και τη μουσική, το χορό και το μεγάλο κέφι που κρατάει τρεις ολόκληρες μέρες με σολίστες, εκτός από τις συναυλίες και τα θεατρικά δρώμενα που δε λείπουν καμία χρονιά, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το βαρύ πυροβολικό που δεν είναι άλλο από τις εκδηλώσεις γαστρονομικού χαρακτήρα.

Εκεί λοιπόν που στο μεγάλο υπαίθριο χώρο δίπλα στο δημαρχείο μπορεί να δει κάποιος την κατασκευή ενός μικρού καμινιού με ξύλα, δίπλα σε μια επίδειξη κατασκευής κεραμικών και τον τρόπο που φτιάχνεται το αγνό σαπούνι από το περίφημο υγρό χρυσάφι της Κρήτης,  θα μάθει τα πάντα για τη μεσογειακή διατροφή, πάντα δοκιμάζοντας νοστιμιές κεράσματα και παίρνοντας ιδέες. Πάνω από μια νόστιμη γραβιέρα, ενώ πιο πέρα κάποιοι θα του μάθουν δεκάδες τρόπους να μαγειρεύει μανιτάρια και να μπαίνει για πρώτη φορά στα μυστικά της μεγάλης κουζίνας του κόσμου, της κρητικής κουζίνας. Εκτός από τη διάσημη διατροφή του κόσμου, την κρητική διατροφή, θα μάθει φυσικά και για το διάσημο γλέντι του κόσμου, το ελληνικό, το κρητικό, το φιλόξενο εκεί που όλοι σηκώνουν το ποτήρι τους να ευχηθούν με μια παγωμένη ΑΛΦΑ, για τη χαρά του καλοκαιριού και του Αλωνάρη.