Η τέχνη της γοητεύει τους πάντες, μεγάλους και μικρούς και τα περίφημα πουά της είναι σε δυσθεώρητα ύψη στο χρηματιστήριο της τέχνης. Η Γιαγόι Κουσάμα είναι σήμερα, στα 90 της χρόνια στη λίστα με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον κόσμο της τέχνης και σύμφωνα με τους καταλόγους των δημοπρασιών είναι η πιο ακριβή εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνης.

Η παράξενη 90χρονη Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Γιαγόι Κουσάμα είναι η πιο δημοφιλής δημιουργός του κόσμου. Η «Βασίλισσα των πουά» δε σταματά να δημιουργεί και να εκθέτει αψηφώντας την κακή της υγεία και κάθε περιορισμό της ηλικίας. Κάθε πρωί πηγαίνει στο στούντιό της, το οποίο απέχει μόνο λίγα μέτρα από την ψυχιατρική κλινική στην οποία ζει οικειοθελώς, από το 1977, στο Κιότο.

Η ζωή της έχει απασχολήσει όσο και η τέχνη της και η ίδια έχει ομολογήσει με γενναιότητα το ψυχικό πρόβλημα που καθόρισε τη ζωή και την τέχνη της και το πόσο λυτρωτικά έπαιξε ρόλο η τέχνη στη ζωή της.

Άρχισε να χρησιμοποιεί την οπτική γλώσσα της ζωγραφικής με πουά σε ηλικία 10 ετών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχε. Η ίδια αναφέρει πως μικρή κακοποιήθηκε από τη μητέρα της. Η Κουσάμα στα 19 της δούλεψε σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε αλεξίπτωτα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια σπούδασε στο Κιότο το παραδοσιακό ιαπωνικό στυλ της ζωγραφικής, γνωστό ως “Nihonga”. Ακολούθησε το ένστικτό της και πήγε στη Νέα Υόρκη, σε μια δεκαετία που «όλα συνέβαιναν στο Μεγάλο Μήλο».

Όταν η Κουσάμα επέστρεψε στη γενέτειρά της, την Ιαπωνία, το 1973 βρήκε τη σκηνή της τέχνης πολύ πιο συντηρητική από αυτήν της Νέας Υόρκης. Τέσσερα χρόνια αργότερα εισήχθη σε ψυχιατρικό κατάστημα, όπου έχει περάσει το υπόλοιπο της ζωής της. Από εκεί συνέχισε να παράγει έργα τέχνης σε μια ποικιλία μέσων, καθώς ξεκίνησε και τη λογοτεχνική της σταδιοδρομία, δημοσιεύοντας πολλά μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή και μια αυτοβιογραφία. Οι εκθέσεις της κάθε χρόνο προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες που βυθίζονται σε ένα κόσμο με τελείες, φωτεινές κουκίδες και πουά.

Αυτή τη φορά, μια Ταϊλανδο-ιταλίδα συγγραφέας και εικονογράφος ανέλαβε να δημιουργήσει ένα κόμικ με τη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια στο Κιότο μέχρι σήμερα. Η Elisa Macellari αφηγείται με το δικό της τρόπο τη μυθιστορηματική ζωή της Κουσάμα και την περιπέτειά της στον κόσμο της τέχνης από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της στη σκηνή της Νέας Υόρκης αλλά και τα παιδικά της χρόνια, τα γεμάτα φόβο από τις τιμωρίες της μητέρας της και τις απιστίες του πατέρα της. Και το πάθος της για την τέχνη, τις εφαρμογές της, τις εγκαταστάσεις, τα γλυπτά και την έκφραση: με κάθε τρόπο της ανάγκης της να δημιουργεί και να υπάρχει.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο για τη  ζωή και το ταξίδι της διάσημης Γιαπωνέζας εικαστικού Γιαγόι Κουσάμα, μετά το Yayoi Kusama: To Infinity and Beyond! σε εικονογράφηση της Ellen Weinstein και σε επιμέλεια της Sarah Suzuki που κατέγραφε τους σταθμούς της καριέρας της εκκεντρικής εικαστικού, ξεκινώντας από την περίοδο που ως παιδί μεγάλωσε στο Matsumoto της Ιαπωνίας, μέσα στις φυτείες και τα φυτώρια με κολοκύθες της οικογένειάς της, σύμβολο που χρησιμοποιεί διαρκώς και μέχρι σήμερα στο έργο της.