Cake, gâteau, kuchen, pastel, torta ή αλλιώς λέξεις που περιγράφουν το ίδιο λαχταριστό γλύκισμα που αγαπάμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Το κέικ σε απλά ελληνικά διαδεδομένο και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο. Ξεχάστε λοιπόν τα κλασικά και ίδια κέικ που φτιάχνατε μέχρι σήμερα και πειραματιστείτε με γεύσεις από άλλες χώρες.

Θα χρειαστείτε διάθεση, φίλους για να το απολαύσετε μαζί και φυσικά βούτυρο Lurpak για εγγυημένη επιτυχία.

Αγγλία με άρωμα μοναρχίας και Victoria Sponge

Το Victoria Sponge είναι ένα από τα παλαιότερα γλυκίσματα της Αγγλίας με ιστορία από το 1615. Πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Βικτωρία και ήταν πολύ διάσημο συνοδευτικό για το απογευματινό τσάι τον 19ο αιώνα. Είναι το κλασσικό αγγλικό κέικ γεμισμένο με μαρμελάδα και σαντιγί. Παρακάτω δίνουμε μια εύκολη συνταγή με μια ιδιαίτερη βουτυρόκρεμα με Lurpak και βανίλια.

Υλικά για το κέικ:

200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

200 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

4 αυγά

200 γραμμάρια αλεύρι

10 γραμμάρια baking powder

20 γραμμάρια γάλα πλήρες

Για τη βουτυρόκρεμα και το τελείωμα

100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

140 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

[περίπου] 180 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα

άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου περίπου 24 εκατοστών.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός όλα τα υλικά για το κέικ μέχρι να προκύψει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα στα 2 ταψάκια και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα σιλικόνης. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη βουτυρόκρεμα χτυπάμε το μαλακό βούτυρο, την άχνη και τη βανίλια μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Για το στήσιμο μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα και τη μαρμελάδα στα 2 κέικ και φτιάχνουμε ένα διώροφο.

Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με το αγαπημένο μας τσάι.

Γαλλικά και ντελικάτα financier για τον καφέ και όχι μόνο

Τα financier είναι κεκάκια με μεγάλη ιστορία. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Μεσαίωνα και τα βασικά τους υλικά είναι το τριμμένο αμύγδαλο και φυσικά το βούτυρο. Έχουν ορθογώνιο σχήμα που θυμίζει ράβδο χρυσού αφού έχουν το χαρακτηριστικό χρώμα που οφείλεται στο καβουρδισμένο βούτυρο που ετοιμάζουμε.

Υλικά για 20 τεμάχια:

200 γραμμάρια ασπράδι αυγού

220 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

120 γραμμάρια βούτυρο Lurpakκαβουρδισμένο

80 γραμμάρια σκόνη αμυγδάλου

90 γραμμάρια αλεύρι

3 γραμμάρια baking powder

50 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ

Διαδικασία:

Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αμύγδαλο σκόνη.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη με το σύρμα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε το βούτυρο Lurpak και τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα.

Στρώνουμε το μείγμα σε ρηχά ταψάκια αλευρωμένα και βουτυρωμένα ή στις ειδικές φόρμες. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι η κρούστα να γίνει τραγανή και να πάρει χρυσό χρώμα.

Ιταλικά [ σαν Χριστούγεννα ] με Panettone 

Panettone σημαίνει μεγάλο κέικ. Άλλοι πάλι λένε ότι πήρε το όνομά του από την λέξη panne που σημαίνει ψωμί και ήταν το γλύκισμα που πρόσφερε ένας αρτοποιός στον βασιλιά Λουδοβίκο ντι Μόρο για τα Χριστούγεννα του 1476. Από τότε λοιπόν είναι σήμα κατατεθέν για τα ιταλικά Χριστούγεννα. Η προέλευση του είναι από τη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα την περιοχή γύρω από το Μιλάνο. Το panettone έχει ένα αδερφάκι το pandorο που φτιάχνεται χωρίς τις σταφίδες και τα ξερά φρούτα που περιέχει, το μυστικό της επιτυχίας τους είναι να ψηλώσει το ζυμάρι λόγω της μαγιάς που περιέχουν.

Υλικά για μια φόρμα για panettone:

25 γραμμάρια γάλα πλήρες (ζεστό)

15 γραμμάρια ξηρή μαγιά

100 γραμμάρια ζάχαρη

250 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

 5 αυγά μεσαίου μεγέθους

2 δόσεις βανίλια

ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι και λίγο ακόμα για τη φόρμα

160 γραμμάρια σταφίδες μουλιασμένες σε ένα σφηνάκι ρούμι

100 γραμμάρια ζαχαρωμένο λεμόνι και πορτοκάλι (ψιλοκομμένα)

Για την επικάλυψη

30 γραμμάρια σπασμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας ασπράδι αυγού

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία:

Αρχικά βουτυρώνεται και αλευρώνεται μια φόρμα για panettone ή μια ψηλή φόρμα του κέικ.

Βάζετε τη μαγιά στο ζεστό γάλα μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη και την αφήνετε να ενεργοποιηθεί για λίγα λεπτά. Σε ένα μίξερ με το σύρμα χτυπάτε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο Lurpak και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει. Προσθέστε το ξύσμα από τα φρούτα και τα αυγά ένα ένα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνετε με τον γάντζο για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να γίνει λεία. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Όταν η ζύμη φουσκώσει ζυμώστε μέσα τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Τοποθετείστε τη ζύμη στη φόρμα και ετοιμάστε την επικάλυψη ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Απλώστε με ένα πινέλο στην επιφάνεια του panettone και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Αμερικάνικα cupcakes για μικρούς και όχι μόνο

Η πρώτη συνταγή για cupcakes εμφανίστηκε το 1796 και τα περιγράφει ως κεκάκια που ψήνονται σε μικρές κούπες. Συνήθως είναι ατομικά γλυκά που σερβίρονται με κάποιο πολύχρωμο γλάσο ή κρέμα και τα αγαπούν πολύ τα παιδιά. Είναι η ιδανική λύση για κεράσματα και γιορτινές περιπτώσεις.

Υλικά για 12 cupcakes:

300 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

120 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

300 γραμμάρια γάλα πλήρες

350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 γραμμάρια baking powder

3 γραμμάρια αλάτι

2 δόσεις βανίλια σε σκόνη

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε στη φόρμα των cupcakes τα ειδικά καραμελόχαρτα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, τη βανίλια και το αλάτι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και το γάλα εναλλάξ στο μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τις φόρμες των cupcakes με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Όταν φουσκώσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα τρυπάμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχουν ψηθεί εσωτερικά.

Αν το μαχαίρι βγει καθαρό τα αφήνουμε να κρυώσουν αλλιώς τα ψήνουμε για λίγο ακόμα.