Η γκαλερί Vito Schnabel Projects της Νέας Υόρκης φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση με ακουαρέλες του διάσημου σκηνοθέτη Γκας Bαν Σαντ, με τίτλο Recent Paintings, Hollywood Boulevard. Γεννημένος στο Κεντάκι το 1952, ο σκηνοθέτης των ταινιών «Το δικό μου Αϊντάχο», «Ελέφαντας» και «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» άρχισε να ζωγραφίζει από τα σχολικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το School of Design του Ρόουντ Άιλαντ στο Providence το 1975 και τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στη ζωγραφική, αποτυπώνοντας την ονειρική κατάρρευση  του αστικού Λος Άντζελες με συγκεκριμένες αφηγήσεις εμπνευσμένες από τους ανθρώπους και τα γεγονότα που ο Βαν Σαντ έχει παρατηρήσει από τότε που ζει στην πόλη, από τη δεκαετία του 1970.

Στις ακουαρέλες του οι γυμνές ανθρώπινες φιγούρες, η  απεικόνιση των ανθρώπων στο περιθώριο της κοινωνίας, «λιώνουν» μέσα σε ένα περιβάλλον υβριδικό από σπασμένα αστικά τοπία, σκοτεινά αντικείμενα, λαμπερά αυτοκίνητα, δίνοντας μια μυθολογική διάσταση που αιωρείται μέσα στον καθημερινό κόσμο. Οι μοναχικές φιγούρες διαλύονται ενώ οι δρόμοι, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα, το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα κόσμο ευγενικό μέσα στα παστέλ χρώματα που τη βία τους υπενθυμίζουν οι έντονες διάσπαρτες πινελιές ενώ οι απεικονίσεις του θυμίζουν τα λόγια του Ζαν Κοκτώ: «Προτιμούσα πάντα τη μυθολογία από την ιστορία. Η ιστορία είναι αλήθεια που γίνεται ψευδαίσθηση. Η μυθολογία είναι μια ψευδαίσθηση που γίνεται πραγματικότητα».

Η δουλειά του Βαν Σαντ έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο της Λωζάνης, στην Ελβετία, στην Le Case d’Arte στο Μιλάνο της Ιταλίας. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις από τη δεκαετία του ’80, παρουσιάζοντας σχέδια, έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, έργα βίντεο.

© Gus Van Sant; Courtesy the artist and Vito Schnabel Project