Το φεστιβάλ Glastonbury γιορτάζει τα 50 χρόνια του με την κυκλοφορία ενός νέου και πολυναναμενόμενου βιβλίου με τον τίτλο “Glastonbury 50”, που είναι ουσιαστικά η ιστορία του φεστιβάλ μέσα από ακυκλοφόρητες φωτογραφίες και backstage.

Μια εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, η Emily Eavis δήλωσε στον Guardian ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες τις αναμνήσεις και τις ιστορίες μας σε ένα μέρος. Με μεγάλη χαρά αντικρίσαμε στοίβες από παλιά φωτογραφικά άλμπουμ και αναλογιστήκαμε τη σημασία του φεστιβάλ για εμάς, αλλά και την εξέλιξή του».

Στο βιβλίο, ο πατέρας της Emily Eavis και διοργανωτής του φεστιβάλ, Michael Eavis, γράφει για την ασταθή πορεία του Glastonbury και τις «κόντρες» με την αστυνομία. Η Emily Eavis, που ανέλαβε τη συνδιοργάνωση μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1999, γράφει για τις δυσκολίες που έχουν υπάρξει στη διοργάνωση του Glastonbury, και ιδιαίτερα το 2008, όταν ο Noel Gallagher των Oasis διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή του Jay Z ως hip hop headliner.

Η ιστορία του Glastonbury ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970, μια μέρα μετά τον θάνατο του Jimi Hendrix, όταν ο Michael Eavis κάλεσε 1000 άτομα στο Pilton Pop, Blues & Folk Festival στη Worthy Farm, με εισιτήρια της μίας λίρας, με headliner τους T Rex και με τη δυνατότητα για τους συμμετέχοντες να πάρουν δωρεάν γάλα από τη Worthy Farm.

Αντλώντας υλικό από το αρχείο του φεστιβάλ, μαζί με αποκλειστικές φωτογραφίες και illustration εικόνες, το βιβλίο θα περιέχει ιστορίες και συνεντεύξεις που αναφέρονται στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φεστιβάλ, αλλά και αφιερώματα στα μεγάλα ονόματα από παλαιότερα line-up.

Πέρα από τους συγγραφείς του βιβλίου που είναι οι διοργανωτές του φεστιβάλ, Michael και Emily Eavis, στο για το επετειακό βιβλίο γράφουν ο Noel Gallagher, η Dolly Parton, o Jay Z που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ράπερ, ο frontman των Coldplay Chris Martin αλλά και πολλοί άλλοι.

Οι Chemical Brothers, των οποίων η εμφάνιση στο Glastonbury του 1994 ήταν μία από τις πρώτες που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, βοηθώντας την rave και την dance μουσική να γίνει mainstream, συμβάλλουν και αυτοί με κείμενά τους στο βιβλίο.

Το “Glastonbury 50” θα περιέχει σχέδια του Banksy, του Stanley Donwood που σχεδίασε το εξώφυλλο, αλλά και του Kurt Jackson.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 31 Οκτωβρίου 2019.