Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Τα σμέουρα ή αγγλιστί raspberries συγκαταλέγονται, μαζί με άλλα φρούτα όπως τα μούρα, τα κούμαρα και τα μύρτιλα, στα γνωστά, φρούτα του δάσους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν εντυπωσιακά χρώματα και ιδιαίτερα σχήματα, κάνοντάς τα ελκυστικά τόσο στα ζώα που ζουν στα δάση όσο και στους ανθρώπους που συνέλεγαν, πριν κάποιου αιώνες, οι ίδιοι την τροφή τους. Ένας μύθος αναφέρει ότι τα σμέουρα είχαν αρχικά λευκό χρώμα, ώσπου η νύμφη Ίδα θέλησε να προσφέρει σμέουρα στον θεό Δία για να ηρεμήσει την οργή του. Όσο τα συνέλεγε, τσιμπήθηκε από τον θάμνο τους και το αίμα της «έβαψε» τα σμέουρα κόκκινα. Έτσι, απέκτησαν αυτό το πορφυρό χρώμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα φρούτα.

Τα σμέουρα πρωτοεμφανίζονται στην Ασία και, σταδιακά, εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αναφέρεται πως οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν τη διάδοση της καλλλιέργειάς τους στη Γηραιά Ήπειρο. Για τους κατοίκους αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και του ανατολικού μπλοκ, συνηθίζεται να συνδυάζουν μια εκδρομή στο δάσος με τη συλλογή αυτών των εκλεκτών καρπών. Επίσης, χώρες με μεγάλη παραγωγή, δυναμική, είναι η Ρωσία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σερβία. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το Μεξικό και η Αμερική κατέχουν την πρωτιά.

Σε αντίθεση όμως με τις παραπάνω χώρες, η κατηγορία των φρούτων του δάσους, μέχρι και πριν από κάποια χρόνια, δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας, όσον αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μπορείς να βρεις στην αγορά, πιο εύκολα, φρούτα του δάσους, ελληνικής παραγωγής. Τα σμέουρα για την παρακάτω παρουσίαση έχουν παραχθεί στον νομό Ηλείας! Επίσης, έχω βρει στην αγορά μύρτιλα Καρδίτσας και Φλώρινας! Από αυτό το βήμα, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους Έλληνες παραγωγούς που ενδιαφέρονται και δοκιμάζουν νέες παραγωγικές καλλιέργειες. Εκτός από την εποχικότητα των φρούτων, και η εντοπιότητα είναι ακόμη ένα κριτήριο που καθορίζει τη φρεσκάδα τους και μειώνει το ενδεχόμενο της παρουσίας συντηρητικών. Είναι πάντα καλύτερο να προτιμάς φρούτα που παράγονται, αν είναι δυνατόν, στη χώρα που κατοικείς.

Τα φρούτα του δάσους είναι για μένα μια αγαπημένη κατηγορία. Εκτός από την άμεση κατανάλωσή τους, μπορείς να τα γευτείς μαζί με γιαούρτι ή σε smoothies. Επίσης, μπορείς να δημιουργήσεις πολλές νόστιμες παρασκευές από γρήγορη μαρμελάδα, νόστιμα κέικ ή muffins. Παρακάτω θα διαβάσεις μια πανεύκολη παρασκευή με φρέσκα σμέουρα βουτηγμένα σε σοκολάτα και πασπαλισμένα με λίγη αποξηραμένη καρύδα. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρή λιχουδιά που συνδυάζει τη γλύκα της σοκολάτας και την όξινη γεύση του σμέουρου.

Προετοιμασία 10 λεπτά, αναμονή 10 λεπτά, 20-25 τεμάχια

Γλυκιά λιχουδιά με φρέσκα σμέουρα

Υλικά

20-25 φρέσκα σμέουρα

25gr κουβερτούρα της αρεσκείας σου (χρησιμοποίησα σοκολάτα γάλακτος με στέβια)

λίγη αποξηραμένη καρύδα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα σμέουρα και τα στεγνώνουμε μαλακά με μία πετσέτα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε χρησιμοποιώντας την τεχνική μπεν μαρί tip (α).

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα παίρνω ένα-ένα τα σμέουρα και βουτάω στη σοκολάτα και τα μεταφέρω σε ένα λείο σκεύος. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με όλα τα σμέουρα και στη συνέχεια ρίχνω λίγη αποξηραμένη καρύδα στο καθένα.

Μεταφέρω στο ψυγείο για 5-10 λεπτά για να παγώσει η σοκολάτα και καταναλώνω αμέσως!

Tip:

Η διαδικασία μπεν-μαρί είναι η τεχνική μαγειρικής για τη σταδιακή θέρμανση τροφών που είναι ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες ή στις απότομες αλλαγές τους. Στη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστεί να τοποθετήσεις μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα με νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτεις από πάνω ένα άλλο σκεύος και μέσα τοποθετείς την κουβερτούρα. Ανακατεύεις χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και επειδή η ποσότητα της κουβερτούρας είναι μικρή, η σοκολάτα θα λιώσει σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Γλυκιά λιχουδιά με φρέσκα σμέουρα