Με την πρώτη θέση στην κατηγορία «Strategy & Innovation / Τουρισμός και Πολιτισμός» των Tourism Awards 2019, επιβραβεύθηκε η τριετής καινοτόμος συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Costa Navarino, για τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Σοφία Χανδακά (Μουσείο Μπενάκη), η Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) και η Βάλια Βανέζη (Costa Navarino) βραβεύονται με Gold Βραβείο στα Tourism Awards 2019.

Οι τρεις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους την τριετία 2016-2018, για να προβάλουν σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τον ελληνικό πολιτισμό και το πλούσιο έργο του Μουσείου Μπενάκη. Αυτή η στρατηγική συνεργασία οδήγησε στη γνωριμία του ταξιδιωτικού κοινού με την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία και ενίσχυσε την πρόσβαση στις πολιτιστικές αξίες. Το πολιτιστικό κεφάλαιο του Μουσείου αξιοποιήθηκε μέσα από τη διοργάνωση παράλληλων εκθέσεων και δράσεων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στην Costa Navarino.

Το 2016, με αφορμή το έτος Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από τους πρώτους σύγχρονους Αγώνες, παρουσιάστηκε η ψηφιακή έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα». Η εικαστικός Εύα Νάθενα, μαζί με τον visual artist Άγγελο Παπαδόπουλο και τον μουσικό Γιώργο Πούλιο, μάς ταξίδεψε στην Αθήνα του 1896, ζωντανεύοντας με ήχο και κίνηση ιστορικές λήψεις του επίσημου φωτογράφου των Αγώνων από ένα σπάνιο λεύκωμα που φυλάσσεται στο ΜΜ. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δημοσιογραφικές αποστολές για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η συνεργασία συνεχίστηκε το 2017 με την ομαδική έκθεση «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που έφερε κοντά δεκαπέντε παγκοσμίου φήμης εικαστικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές μόδας, που αναδεικνύουν ελληνικά στοιχεία στο έργο τους, συμπεριλαμβανομένου του Jean Paul Gaultier. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος ζωντάνεψε τις γυναικείες μορφές των χαρακτικών και τις λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία της συλλογής Ι.Δ. Κοιλαλού του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο σκηνικό. Με αφορμή την έκθεση, διοργανώθηκε στον ΔΑΑ εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με την Κλωστοϋφαντουργία ΜΕΝΤΗΣ καθώς επίσης και ένα πολιτιστικό τριήμερο στην Costa Navarino, με προβολές, παρουσιάσεις, ομιλίες και συζητήσεις με δημιουργούς, εστιάζοντας στην παραδοσιακή δεξιοτεχνία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής φορεσιάς στη μόδα και την αισθητική.

To 2018, με έναυσμα την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, οργανώθηκε η έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», παρουσιάζοντας πρωτότυπο υλικό από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείο. ενώ διοργανώθηκαν ειδικές ξεναγήσεις, για να δώσουν την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη. Την επιστημονική επιμέλεια είχαν οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη Ιωάννα Μωραΐτη και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στην Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Για το Μουσείο Μπενάκη στόχος της συνεργασίας ήταν να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπο του πολιτιστικού του έργου, να τονίσει ότι ο πολιτισμός είναι κοινό αγαθό και να αναδείξει σε διεθνή και πολυσύχναστα περιβάλλοντα τον πλούτο της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποδεικνύοντας ότι τα ξεχωριστά έργα πραγματοποιούνται μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινών στόχων.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα η συνεργασία απέδειξε την ιδιαίτερη ταυτότητα του αεροδρομίου της Αθήνας, όχι μόνο ως λειτουργική υποδομή, αλλά και ως χώρο διακίνησης ιδεών, πολιτισμικής και πολιτιστικής σύνδεσης και αλληλεπίδρασης, ο οποίος αναδεικνύει και διαχέει την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού σε εκατομμύρια επιβατών και επισκεπτών. Σε ένα κόσμο αέναης κίνησης, τα αεροδρόμια μεταβάλλονται σε σημεία συνάντησης και καθορίζουν την πρώτη και τελευταία εντύπωση κάθε χώρας και του πολιτισμού της.

Για την Costa Navarino η συνεργασία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας σε διεθνείς επισκέπτες. Μέσα από μια δημιουργική διεργασία, η τέχνη και οι καλλιτέχνες συνδέθηκαν με τον τουρισμό, που αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον τόπο μας.

Συνολικά, πρόκειται για μια μοναδική συνέργεια η οποία απέδειξε ότι, καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, τα μουσεία μπορούν να παίξουν ξεχωριστό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η επιβράβευση στα Tourism Awards, που αναδεικνύουν τις καλύτερες πρακτικές στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, δίνει περαιτέρω ώθηση  στα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοπόρου συνεργασίας αλλά και το δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες που συνδέουν διαφορετικούς τομείς της χώρας μας, με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάδειξη του πολιτισμού μας.