Ο εμπνευστής και κατά πολλούς πλέον, μπαμπάς του Ντετέκτιβ Κλουζ, Γίργκεν Μπανσέρους που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, μετά από το ταξίδι του στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης επίσκεψης σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, για να συναντήσει τους μικρούς του αναγνώστες και να μοιραστεί μαζί τους όλα τα τελευταία νέα για τον ακαταμάχητο Κλουζ.

Στην πρόσφατη λοιπόν αυτή συνάντησή μας, στο όμορφο Miss Tartu στο κέντρο της Αθήνας,  είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, να μιλήσουμε για τη ζωή του που τα τελευταία 48 χρόνια τη μοιράζεται με την αγαπημένη του Brigitte, εκείνη στα 16 και εκείνος στα 24 όταν γνωρίστηκαν, και να συζητήσουμε για τα θετικά αλλά και αρνητικά να είναι ο δημιουργός ενός από του πιο επιτυχημένους ντετέκτιβ στον κόσμο.

Ο Γίργκεν Μπανσέρους γεννήθηκε το 1949 στο Ρέμσαϊντ από Λιθουανό πατέρα και από μικρή κιόλας ηλικία, απέκτησε μια ελκυστική διαστροφή με τα δύσκολα ονόματα καθώς και το δικό του, δεν θεωρείται και το πλέον εύκολο. Το όνειρό του να γίνει πιανίστας γρήγορα το εγκατέλειψε και την αγάπη του κέρδισε η δημοσιογραφία με την οποία και ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια, κυρίως στο οικονομικό και κοινωνικό ρεπορτάζ. Όταν πλέον μαζί με τη Brigitte απέκτησαν το πρώτο, επίσημα δικό τους σπίτι, άρχισε να γράφει τα πρώτα του παιδικά κι εφηβικά βιβλία. Δεν απογοητεύθηκε λοιπόν καθόλου που δεν τα κατάφερε να γίνει πιανίστας, αφού μετά από 67 βιβλία, μπορεί υπερήφανα να δηλώνει πως είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας, βρίσκεται ανάμεσα στους 18 συγγραφείς στη Γερμανία που υπερήφανα δηλώνουν ότι μπορούν να ζήσουν από το συγγραφικό τους έργο.

Αν και η μεγάλη του αγάπη είναι το βιβλίο David’s Promise (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) για το οποίο και κέρδισε το 1997, το βραβείο Bad Harzburg εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και η Απίστευτη Κούρσα της Φατιμά Μπραΐμι,  ο μικρός 10χρονος ντετέκτιβ, του έχει φέρει τη μεγάλη επιτυχία και τον έχει τοποθετήσει στην κορυφή με 28 συνολικά, μέχρι στιγμής, περιπέτειες. Η σειρά του Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ έχει μεταφρασθεί σε 21 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 1.500.000 αντίτυπα. Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Annette-von-Droste-Hulshoff.

Το αρχικό όνομα που του είχε προταθεί από τον εκδοτικό οίκο για τον Ντετέκτιβ Κλουζ, ήταν Smit, καθώς όμως του φάνηκε κοινότοπο και μάλλον βαρετό, αλλά και λόγω της έμφυτης λατρείας του για τα παράξενα ονόματα, επέλεξε το όνομα Kwiatkowski, πολωνικής καταγωγής και σημαίνει ανθοπώλης. Τον Απρίλιο του 2020, αναμένουμε τη νέα περιπέτεια του μικρού περιπετειώδη Κλουζ, αυτή τη φορά με αέρα ελληνικό, αφού η νέα περιπέτεια του ήρωα μας, συντροφιά με τη φίλη του Όλγα, διαδραματίζεται στην Αθήνα, συντροφιά και με τον νέο φίλο που θα προστεθεί στην παρέα, τον μικρό Ηρακλή που ο μπαμπάς τους διατηρεί περίπτερο στη Πλατεία Συντάγματος. Η νέα τους περιπέτεια θα έχει πρωταγωνίστρια την κόκκινη μύτη της Θεάς Αθηνάς…

Όπως μας δήλωσε, ενώ απολαμβάνει κάθε δημιουργική στιγμή του με τον μικρό ντετέκτιβ, ταυτόχρονα, θα ήθελε να μπορέσει να κάνει και νέα βήματα προς άλλες συγγραφικές κατευθύνσεις. Όπως συγκεκριμένα μας είπε, «ο Κλουζ έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά». Οι εκδοτικοί οίκοι, δύσκολα σταματούν μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία για χάρη ενός νέου εγχειρήματος, εγκλωβίζοντάς τον έτσι σε ένα συγκεκριμένο ρόλο.

Πλέον όμως απολαμβάνει και τον νέο του ρόλο, εκείνον του παππού της μικρής 3χρονης Πόλας που πολύ συχνά απολαμβάνει να περνάει χρόνο μαζί της, διαβάζοντας και παίζοντας κουκλοθέατρο.

Το road trip του στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με επόμενες στάσεις την Πάτρα, το Αγρίνιο και την Καλαμάτα, ενώ θα βρίσκεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24. Εκεί, ο Γίργκεν Μπανσέρους  θα υποδεχθεί τους μικρούς του φίλους, για να συζητήσουν, πάντα με την παρουσία διερμηνέα, να υπογράψει τα βιβλία των επίδοξων ντετέκτιβ αλλά και να παίξουν με το διαδραστικό παιχνίδι που ειδικοί εμψυχωτές θα έχουν ετοιμάσει.

Όλη η σειρά περιπετειών του Ντετέκτιβ Κλουζ κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.