Το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου CineDoc Kids έχει επιστρέψει δυναμικά για τρίτη φορά στην Αθήνα (και για πρώτη φορά στον Βόλο) κοιτώντας στα μάτια τους θεατές του αύριο, σήμερα με βασικό στόχο την κινηματογραφική εκπαίδευση των παιδιών και την ενεργή συμμετοχή τους σε μια φεστιβαλική διαδικασία με κριτική σκέψη και βλέμμα. Μια μεγάλη γκάμα ιστοριών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, χαρακτήρων και συμπεριφορών, άλλες αστείες, κάποιες συγκινητικές, και άλλες θαρραλέες. Ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων απ’ όλο τον κόσμο που σκοπό έχει να εμπνεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι επίτιμοι θεατές, παιδιά και έφηβοι, θα συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη φεστιβαλική διαδικασία, παρουσιάζοντας και αξιολογώντας ταινίες, παρακολουθώντας βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις που θα τους φέρουν ακόμα πιο κοντά στη μαγεία του κινηματογράφου.

Η Δανάη Ανεζάκη, υπεύθυνη του προγράμματος CineDoc και CineDoc Kids μας μίλησε τόσο για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όσο και για την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά.

Γιατί να παρακολουθήσει ένα παιδί και ένας έφηβος τις ταινίες του CineDoc;

Γιατί έχει ταινίες που δε θα δει εύκολα στο σινεμά μιας και συχνά δεν παίρνουν διανομή και δεν κυκλοφορούν ούτε στις αίθουσες ούτε σε DVD, πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές από διάφορες χώρες όπως, Τσεχία, Σερβία, Νορβηγία, Γαλλία, Πολωνία κ.ά. Επίσης, γιατί το CineDoc Κids δίνει βήμα στα παιδιά να μιλήσουν για τα θέματα των ταινιών, να εκφραστούν δημιουργικά και να συζητήσουν μεταξύ τους είτε με τους γονείς ή τους δασκάλους τους μετά την προβολή.

«H ανάπτυξη των παιδικών φεστιβάλ παγκοσμίως ενισχύει όλο και περισσότερο την ανάγκη για δημιουργία παιδικών ταινιών»

Πέρα από τα παιδιά της κριτικής επιτροπής που συμμετέχουν πολύ ενεργά στην όλη διαδικασία του φεστιβάλ βλέποντας τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος αλλά και παρουσιάζοντας τις ταινίες στο κοινό, όλες οι προβολές συνοδεύονται από εργαστήρια ή διαδραστικές συζητήσεις, όπου όλα τα παιδιά (και όχι μόνο!) μπορούν να συμμετέχουν. Τα εργαστήρια και οι συζητήσεις πραγματοποιούνται από επαγγελματίες του χώρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί κινηματογραφικής εκπαίδευσης κ.ά.) που έρχονται στις προβολές του Κids για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το κοινό.

Υπάρχει κάποια ταινία που έχετε ξεχωρίσει στη φετινή διοργάνωση;

Όλες οι ταινίες του προγράμματος έχουν επιλεχθεί για κάποιον λόγο και έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν στο μωσαϊκό που συνθέτει το φετινό φεστιβάλ. Πέρα από τις καινούργιες ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχουν και παλαιότερες όπως για παράδειγμα η προβολή του Ε.Τ ο εξωγήινος που πραγματοποιήθηκε την πρώτη Κυριακή του φεστιβάλ και απέδειξε ότι μια ταινία μπορεί να συγκινήσει και να συναρπάσει ακόμη και 37 χρόνια μετά. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για κάποιον να ξανά δει αυτή την ταινία στη μεγάλη οθόνη και ήταν πραγματικά μοναδικό να βλέπεις γονείς που η ταινία αποτέλεσε βίωμα των δικών τους παιδικών χρόνων να τη βλέπουν στο σήμερα με τα παιδιά τους.

Πώς έχει υποδεχθεί ο Βόλος το CineDoc. Υπάρχει συμμετοχή;

Ο Βόλος γενικά αποτελεί το success story του CineDoc μιας και τις τελευταίες χρονιές οι περισσότερες προβολές του είναι sold out. Αυτός είναι και ο λόγος που μας ενθάρρυνε φέτος μέρος του προγράμματος του CineDoc Κids να ταξιδέψει και στον Βόλο. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή. Ξέροντας βέβαια τις δυνατότητες του Βόλου είμαστε σίγουροι ότι η πορεία θα είναι ανοδική και ότι μπορεί να γίνει θεσμός αποκτώντας ένα σταθερό κοινό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την παγκόσμια σκηνή του παιδικού κινηματογράφου αυτή τη στιγμή;

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα τόσο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης όσο και του παιδικού κινηματογράφου. Πέρα από τις πιο κλασικές παιδικές ταινίες που έχουμε συνηθίσει, πλέον δημιουργούνται και ανεξάρτητες παραγωγές, εναλλακτικές ταινίες καθώς και ντοκιμαντέρ για παιδιά. Επιπλέον, η ανάπτυξη των παιδικών φεστιβάλ παγκοσμίως ενισχύει όλο και περισσότερο την ανάγκη για δημιουργία παιδικών ταινιών.

Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν υπάρχουν ελληνικές παραγωγές; Πρόκειται μόνο για έλλειψη πόρων;

Όχι απαραίτητα. Η έλλειψη πόρων είναι πάντα ένα βασικό ζητούμενο αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος σε τέτοιες θεματικές ίσως είναι το κυριότερο. Φαίνεται από τις ελληνικές ταινίες που βγαίνουν κάθε χρόνο ότι οι παιδικές ταινίες δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες των δημιουργών με αποτέλεσμα να μην είναι μέρος της κινηματογραφικής μας κουλτούρας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα του Cinedoc Kids γι’ αυτό το ΣΚ

Ο Δρόμος της Διαφυγής/A bag of Marbles | Christian Duguay | 110’ |Γαλλία |2017| Μυθοπλασία | Γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους
Προβολή: Σάββατο 16/2 στις 15.30
Ηλικίες: 12+

Περίληψη: Ο Μορίς και ο Ζοζέφ, δύο αδέλφια εβραϊκής καταγωγής, βρίσκονται μόνα τους απέναντι στους θανάσιμους κινδύνους της υπό γερμανικής κατοχής Γαλλίας. Θα επιδείξουν απίστευτο θάρρος, ώστε να αποδράσουν από τη ναζιστική εισβολή και να επανενωθούν τελικά με την οικογένεια τους.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Διπλός Μπελάς/Double Trouble | Marta Karwowska | 85’ | Πολωνία | 2017 | Μυθοπλασία | Πολωνικά με ελληνικούς υποτίτλους
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας
Προβολή: Κυριακή 17/2 στις 12.00
Ηλικίες: 8+

Περίληψη: Η 12χρονη Γιούλκα ζει σε οικοτροφείο και δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Υποχρεώνεται να περάσει το καλοκαίρι της με την ιδιόρρυθμη θεία της στη Βαρσοβία. Όταν όμως ληστεύουν το σπίτι της θείας και μερικά πολύ σημαντικά έγγραφα χάνονται, η βαρετή ζωή της Γιούλκα παίρνει άλλη τροπή.

Με την υποστήριξη της πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου