Χαρακτηρισμένη ως το μεγαλύτερο ψηφιακό αρχείο ανοιχτής πρόσβασης στον κόσμο, αφιερωμένο στον φυσικό κόσμο, η Biodiversity Heritage Library έχει ένα περιεχόμενο συγκλονιστικό που αποτελείται από σκίτσα ζώων, ιστορικά διαγράμματα, βοτανικές μελέτες και διάφορες επιστημονικές έρευνες που συλλέγονται από εκατοντάδες χιλιάδες περιοδικά και βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Σε μια προσπάθεια ανταλλαγής πληροφοριών και προώθησης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, ο ιστότοπος διαθέτει μια συλλογή από περισσότερες από 55 εκατομμύρια σελίδες βιβλιογραφίας, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Τουλάχιστον 150.000 εικόνες είναι διαθέσιμες για δωρεάν λήψη σε αρχεία υψηλής ανάλυσης.

Μεταξύ των συλλογών υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο των Ζωολογικών Σκίτσων του Joseph Wolf, δύο τόμοι που περιέχουν περίπου 100 λιθογραφίες που απεικονίζουν άγρια ​​ζώα. Ο Joseph Wolf ήταν Γερμανός καλλιτέχνης που ειδικεύτηκε στην απεικόνιση της φυσικής ιστορίας. Μετακόμισε στο Βρετανικό Μουσείο το 1848 και έγινε ο προτιμώμενος εικονογράφος για εξερευνητές και φυσιολάτρες, συμπεριλαμβανομένων των David Livingstone, Alfred Russel Wallace και Henry Walter Bates.

Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της συλλογής είναι ακουαρέλες που περιγράφουν λουλούδια ιθαγενών στα νησιά της Χαβάης, αλλά και ένας οδηγός do-it-yourself βοτανικής ταξινόμησης με εικονογραφημένες οδηγίες που δημοσιεύθηκε το 1833.

Η βιβλιοθήκη προσφέρει επίσης μια ποικιλία εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων αναζήτησης για την εύρεση ειδών με ταξινόμηση και μια επιλογή παρακολούθησης διαδικτυακών συνομιλιών που σχετίζονται με βιβλία και άρθρα από το αρχείο. Προσθέτοντας συνεχώς συλλογές για δημόσια χρήση, ο οργανισμός αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα έργο για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις σημειώσεις που διατίθενται από τα αρχεία Smithsonian Institution Archives, τις βιβλιοθήκες Smithsonian και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.